Actualitate

A doua zi de proteste a angajaţilor de la aeroport. Conflictul dintre Aeroportul Cluj şi Consiliul Judeţean, departe a se încheia

Pentru a doua zi consecutiv, angajații Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj și membri ai Sindicatului Independent s-au adunat joi după amiaza în fața sediului Consiliului Judeţean Cluj unde au protestat faţă de decizia Consiliului Judeţean de a numi un nou consiliu de administraţie la aeroport. Mai mult, sindicaliştii de la aeroport au refuzat să se întâlnească cu sindicaliştii din Consiliul Judeţean, considerând că au fost jigniţi şi sfidaţi de Alin Tişe.

Aceștia au scandat lozinci precum “Vrem progrese, nu adrese”, “Tu vrei blocare, noi dezvoltare”, “Alin Tişe, nu uita, Clujul nu-i moşia ta”, “Alin Tişe ne-ai jignit, noi de asta am ieşit”, “Nu ne mai ţineţi cu promisiuni” şi au purtat pancarte cu următoarele mesaje: “Noi muncim, nu ne maimuțărim pe Facebook”, „Nu blocați dezvoltarea aeroportului”, “Noi nu suntem manipulaţi”, “Ne-aţi îmbolnăvit cu fumul de la Pata Rât”, “Azi aniversare, mâine demis în ziare”, “Azi ne lăudaţi, mâine ne denigraţi”.

Sindicaliștii spun că sunt nemulțumiți de modul în care conducerea Consiliului Județean Cluj hotărăște soarta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, "prin emiterea unor hotărâri cu încălcarea legislației în vigoare".


“Suntem împotriva imixtiunii conducerii CJ Cluj în probleme care, potrivit legii se soluționează de către alte foruri competente. Ceea ce trebuia să fie o simplă hotărâre de numire a unui consiliu de administrație, s-a transformat într-o adevărată dictare în care i se spunea acestuia cum să preia conducerea de la directorul general al aeroportului, cum și în ce perioadă consiliul numit să desfacă contractele individuale de muncă a celorlalți directori, indicându-se și în baza cărui  articol din Codul Muncii să se facă desfacerea. Aceasta în timp ce autoritatea publică tutelară nu poate interveni în activitatea de administrare și conducere a instituției, iar prerogativele numirii și revocării directorilor revin consiliului de administrație și nu CJ Cluj”, spune Gabriel Ene, preşedintele Sindicatului Independent al Aeroportului Internaţional Cluj.

El a reamintit şi faptul că sunt întârzieri în acordarea de către Consiliului Județean Cluj, în special în ultima perioadă, a autorizațiilor/avizelor de reparații și construcții a infrastructurii aeroportuare, cu consecința afectării/obstrucționării derulării cursive și în siguranță a activității operaționale, cu implicații directe asupra traficului aerian;


“Ne deranjează, de asemenea, faptul că președintele CJ Cluj ne jignește public și în loc să rezolve instituțional problemele care apar, transformă totul într-o dispută personală, cu atac la persoană. Acest mod de a ne sfida, a dus la decizia finală a noastră de a manifesta și a ne exprima nemulțumirile în fața Consiliului Județean, pentru a atage atenția conducerii CJ, că aceste probleme trebuie abordate și rezolvate în mod profesional și serios, în spiritul legii”, a mai spus Ene.

Sindicaliştii au fost revoltaţi şi pe tonul adresei sindicatului din Consiliul Judeţean prin care erau chemaţi la discuţii, fapt ce a dus la refuzul acestora de a se prezenta la întâlnire.


La fel ca şi miercuri, Alin Tişe, flancat de sindicalişti şi de “aparatul de specialitate”, a ieşit pe treptele Consiliului Judeţean, timp în care sindicaliştii de la aeroport au continuat să scandeze şi să huiduie.

La finalul protestului, preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe a declarat că “va face toate demersurile legale pentru ca actuala conducere de la aeroport să plece”.


“Grupul de la aeroport trebuie să plece în regim de urgenţă. Voi face toate demersurile legale pentru ca acea conducere de la aeroport să plece. Vor fi proceduri legale pe care le vom aplica de la nivelul Consiliului Judeţean”, a spus Tişe.

Luna trecută, printre motivele invocate de prefectul Clujului când a atacat hotărârile de CJ care vizau schimbarea conducerii aeroportului, se numărau şi acelea că au fost încălcate dispoziţiile Regulamentului UE nr. 139/2014 al Comisiei  Europene  de  stabilire  a  cerințelor  tehnice și  a  procedurilor administrative referitoare la aerodromuri şi faptul că lipseşte avizul Ministerul Transporturilor pentru schimbarea directorului.


“Autoritatea  Aeronautică  Civilă Română a  emis  Certificatul  de  Aerodrom  pentru Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj-Napoca. Mai mult, AACR arată că certificatul  de  aerodrom  este  emis  şi  în  considerarea  calităţii  managerului responsabil  şi  a  sistemului  de  management  al  aeroportului.  Astfel, pentru eliberarea Certificatului de aerodrom, Aeroportul a trebuit sa facă dovada că persoanele desemnate la nivelul conducerii îndeplinesc cerinţele prevăzute în Regulamentul UE nr.139/2014, cerinţe obligatorii, subsecvente emiterii şi menţinerii  valabilităţii  Certificatului  de  Autorizare  a  Aeroportului. În consecinţă, având în vederea complexitatea activităţii aeroportuare, persoanele care  alcătuiesc  sistemul  de  management  al  aerodromului  trebuie  să îndeplinească condiţii specifice de competenţă profesională. Potrivit Regulamentului «orice schimbare care afectează condiţiile certificatului, baza de certificare şi echipamentele esenţiale pentru siguranţă ale aerodromului şi  afectează,  în  mod  semnificativ,  elementele  sistemului  de management al operatorului de aerodrom, necesită aprobarea prealabilă din partea autorităţii competente». Din acest punct de vedere consecinţele HCJ sunt nefaste, deoarece pune în discuţie însăşi valabilitatea Certificatului de aerodrom,riscându-se astfel desfăşurarea în condiţii optime a activităţii Aeroportului Cluj”, spunea Prefectura Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter