Actualitate

Polițiști muşcaţi de ploşniţe în arestul IPJ Cluj. Au obținut DESPĂGUBIRI RECORD

Trei foşti şefi ai Poliţiei din Bistriţa-Năsăud, arestaţi în 2014 într-un dosar de corupţie şi încarceraţi în arestul IPJ Cluj, au câştigat procesele intentate pentru condiţiile inumane în care au fost ţinuţi în arest. ”Am fost mâncaţi de ploşniţele care ieşeu din pereţi”, au spus aceştia.

Cea mai mare despăgubire, de 22.400 de lei, a primit-o fostul şef al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, care a stat şase luni în arest preventiv şi s-a îmbolnăvit după ce a fost muşcat de ploşniţele care ieşeau din pereţii celulei.

Roberto Hasnaş, fostul şef al Poliţiei Rutiere din Bistriţa-Năsăud, a primit pentru cele şase luni petrecute în arestul IPJ Cluj, despăgubiri morale de 10.000 de lei, iar o sumă de 3.000 de lei a primit fostul şef Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan.


Cei trei poliţişti le-au relatat judecătorilor că în perioada în care au fost arestaţi, noiembrie 2014 – martie 2015, în camere nu intra lumină naturală, aceasta fiind asigurată de un neon care funcţiona tot timpul, scrie Mediafax.

“În camera 3 nu au avut încălzire şi era extraordinar de frig, (...), în camera 5 au fost mâncaţi de insecte, de ploşniţe care ieşeau din pereţi, canalizarea a refulat pe holurile centrului de detenţie, uneori chiar şi de două ori pe săptămână”, se arăta în întâmpinările depuse la Judecătoria Cluj-Napoca de cei trei foşti poliţişti.


Cei trei s-au plâns şi de faptul că în situaţiile în care nu erau lăsaţi să meargă la toaletă foloseau în cameră PET-uri.

Un raport al Poliţiei Române, întocmit în 2015, confirmă spusele poliţiştilor despre arestul IPJ Cluj: ”Camerele de detenţie nu erau dotate cu grupuri sanitare propri, (...) persoanele private de libertate avea acces la duşuri în zilele de marţi şi vineri; camerele nu sunt prevăzute cu ferestre exterioare ori cu aparate de aer condiţionat sau cu un sistem alterativ de ventilaţie”.


Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Cluj, insp. Camelia Juncan, a declarat că, între timp, arestul a fost supus unor lucrări de reabilitare, fiind astăzi unul dintre cele mai moderne din ţară.

“Pentru îmbunătăţirea condiţiilor din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, în perioada 2015-2016 au fost efectuate lucrări de renovare şi îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie. S-au renovat toate camerele de deţinere, ferestele exterioare au fost schimbate, fiind prevăzute cu gratii şi grilaje metalice, s-a înlocuit instalaţia electrică; în fiecare cameră sunt montate paturi suprapuse, existe mese, scaune, rafturi pentru bagaje, televizor, aparat de aer condiţionat; în interiorul fiecărei camere s-au amenajat spaţii destinate activităţii igienico-sanitare. De asemenea, centrul a fost dotat cu vitrine frigorifice, maşini de spălat rufe, maşini de uscat rufe, maşini de spălat vasele. (...) Totodată, s-au luat măsuri pentru îmbunătăţirea sistemelor de pază şi siguranţă şi pentru eficientizarea serviciilor prestate de poliţiştii care desfăşoară activităţi în cadrul centrului” se arată în răspunsul transmis de IPJ Cluj.


Un alt deţinut care a câştigat un proces pentru condiţiile din arest este fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, care a primit despăgubiri de un leu. ”Nu am vrut bani. Eu am vrut să arăt că acolo sunt nişte condiţii inumane şi că trebuie să se modernizeze”, a spus fostul primar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter