Actualitate

Recomandarea Bruxelles-ului pentru modificarea Legilor justiţiei: Avizul Comisiei de la Veneţia

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt, a anunţat, miercuri, Tudorel Toader.

Recomandarea Bruxelles-ului pentru modificarea Legilor justiţiei: Avizul Comisiei de la Veneţia Recomandarea Bruxelles-ului pentru modificarea Legilor justiţiei: Avizul Comisiei de la Veneţia

Ministrul Justiţiei a anunţat că a discutat, punctual, în amănunt, cu prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justiţiei. Una dintre a vizat şi procedura de numire a procurorilor şefi de parchete.

"O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie, că e prima, că e a 12-a, au egală măsură, aceeaşi importanţă şi cu aceeaşi obligaţie ne îndeplinim respectivele condiţionalităţi. Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei. Discuţia cu Timmermans, cu prim-vicepreşedintele, referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, potrivit Mediafax.


Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

"În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are", a mai spus Tudorel Toader.


Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.

"O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană", a completat ministrul Justiţiei.


Ministrul Justiţiei a mai prezentat, în cadrul discuţiilor de la Bruxelles, principalele repere ale foii de parcurs pentru îndeplinirea exigenţelor hotărârii Curţii Europene ale Drepturilor Omului cu privire la condiţiile din penitenciare.

„Am prezentat măsurile pe care le avem în vedere, de ordin logistic-administrativ – construcţia celor două penitenciare, modernizări, extinderea altor pavilioane. Pe de altă parte măsurile normative legislative pe care le avem în vedere pentru ca împreună cele două să ne permită îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot şi rezolvarea problemelor din penitenciar”, a explicat Tudorel Toader.


Consiliul Superior al Magistraturii ar putea da, joi, un aviz consultativ pe proiectul de legi al justiţiei, modificat substanţial în Parlament, faţă de varianta iniţială transmisă de ministerul Justiţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter