Actualitate

De ce îşi duc părinţii din Cluj copiii la proteste: „O filă de istorie, o moștenire pentru cei mici”

Din ce în ce mai mulți părinți își duc copiii cu ei la proteste, în ciuda frigului și a celor câțiva kilometri pe care trebuie să îi parcurgă. În timpul protestelor de anul trecut s-au făcut numeroase sesizări la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, însă legea este ambiguă. Totuși, mamele și tații simt că scriu o parte importantă a istoriei și vor ca și copiii lor să facă parte din ea.

Duminică seara în Piața Unirii oamenii încep să se adune încă înainte de ora stabilită. Se anunță încă trei săptămâni de proteste. Oamenii ies iar în stradă să-și strige nemulțumirile, sperând că orele petrecute în frig vor produce o schimbare.

Scandări la aproape 0 grade


Termometrele arată cinci grade și se anunță că temperaturile vor continua să scadă. Clujenii se adună din ce în ce mai mulți. Deja sunt câteva sute. Până la finalul serii, peste 5.000 de persoane vor scanda la unison.

Un banner imens se întinde printre protestatari. Scrie:  „Suntem cu ochii pe voi” și va conduce coloana de oameni pe tot parcursul drumului. Coloana însă nu a pornit. În centrul Pieței Unirii, cineva strigă: ”cine nu sare, nu vrea schimbare”. Deja s-au adunat peste 1000 de participanți. Majoritatea încep să sară, strigând la rândul lor, încercând să-și dezmorțească simțurile.


Cei mici fac și ei parte din schimbare

Undeva la margine, înspre terasele unde acum doar frunzele ruginii se mai așează, un tată își îndeamnă copilul să sară și el pentru schimbare: „hai tati, așa, să sărim amândoi”. Copilul are doar câțiva anișori.


„Am venit să protestăm împotriva a tot ce se întâmplă în țara asta. Eu cred că vom fi observați, iar orele pe care eu și copilul le vom petrece în frig, scandând, vor merita”, a spus bărbatul.

Corina este o tânără mămică. Își supraveghează băiețelul care nu de mult a învățat să meargă și, încântat de această nouă descoperire, dispare fără niciun avertisment. Tânăra dorește ca familia ei să aibă un exemplu pozitiv.


„Am venit la protest pentru că îmi doresc să îi ofer un viitor mai bun și pentru că e și un moment de a interacționa cu alți oameni și de a-i arăta că și cetățenii simpli pot să facă o schimbare. El este foarte micuț, nu înțelege foarte mult, dar va înțelege peste câțiva ani. Și consider că dacă tu ca părinte dezvolți un spirit civic în familie poate fi un exemplu bun pentru copiii tăi”, spune mămica.

Copiii trebuie să învețe de mici să-și apere drepturile


Protestatarii se îndreaptă înspre Bulevardul Eroilor. E liniște. Par a fi încă obosiți după manisfestațiile de iarna trecută. Din când în când cineva dă tonul „înger îngerașul meu, scapă-ne de PSD-u”, iar cei aproape 3000 de oameni care s-au adunat până la acea oră continuă, însă vocile se sting repede. Printre oameni, o fetiță cu geacă roz merge cu trotineta. Un băiețel care poartă mândru o hârtie pe care scrie „rezist” încearcă să țină pasul cu mulțimea.

Un cuplu dorește să-și învețe copilul de mic, care îi sunt drepturile și îndatoririle ca cetățean român.

 „Am venit din același motive ca toată lumea. Nu suntem de acord cu ce vor să facă cu legile justiției. Copilul trebuie să învețe de mic să dea cu pumnul în masă și să nu accepte orice, să învețe să spună nu de mic”, a spus soțul.

Cu spirit revoluționar în vene, rămas de la părinții care au ieșit și ei în stradă în 1989, alt cuplu de tineri căsătoriți vor să lase o moștenire copiilor, o țară mai bună, la fel cum au încercat cei dinaintea lor.

„Pentru că prea multe lucruri în țara asta nu merg. Punct! Nu că nu merg bine. Nu merg efectiv. Și pentru că măcar strada, cel puțin în orașul acesta funcționează. O jumătate de oră, o oră, cât putem. Și le vom spune copiilor ce s-a întâmplat, ce am făcut, cum până la urmă au făcut părinții noștri cu noi în perioada Revoluției”, povestește un tătic.

Între timp s-au adunat 5.000 de clujeni, mulțimea s-a însuflețit. Pășesc și strigă, flutură steaguri, ridică pancarte cu mesaje inedite. O familie cu trei copiii formează trenulețul și se îndepărtează de mulțime. E târziu, e frig, e timpul de mers acasă. Restul mulțimii își continuă traseul.

În timpul protestelor de la începutul anului, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a primit 29 de sesizări anonime din întreaga țară privind participarea la mitingurile împotriva Guvernului.

Părinții care ar putea fi găsiți vinovați că au abuzat de copiii lor riscă amenzi între 500 și 10.000 de lei, potrivit legii românești privind protecția copilului. Pe de altă parte, Convenția privind drepturile Copilului UNICEF, documente ratificat și de România încă din 1990, copiii au dreptul să participe la întruniri pașnice care nu încalcă drepturile celorlalți.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter