Actualitate

Fără o groapă de gunoi funcțională, Primăria investește în reciclarea selectivă

În urmă cu puțin timp, primarul Emil Boc a anunțat că Primăria va monta 100 de platforme subterane de colectare a deșeurilor. Administrația locală investește timp și resurse în educarea populației cu privire la reciclarea selectivă, însă orașul nu are o groapă de gunoi funcțională.

dan tarcea dan tarcea

În cadrul unei emisiuni Radio, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că populația clujeană tinde să recicleze selectiv din ce în ce mai mult. Astfel, pentru perioada ianuarie-septembrie a fost înregistrată o creștere de 127% în ceea ce privește colectarea selectivă în comparație cu aceași perioadă a anului trecut.

Astfel, până în septembrie 2016 au fost colectate 109 tone de deșeuri, iar în acest an 248 de tone. Reprezentanții locali se așteaptă ca în perioada următoare din ce în ce mai mult gunoi reciclat să fie adunat de către firmele de salubritate.


„Avem o creștere mare care s-a în înregistrat în fiecare lună. Programul nostru continuă și cu siguranță că în perioada urmatoare vom avea creșteri substanțiale după ce vom pune cele 31 de puncte gospodărești în anul acesta și restul de 69 până la 100 în anul viitor. Cu siguranță va crește cantitatea de gunoi menajer colectat selectiv. Mai mult decât atât avem 18.500 de case în municipiul Cluj-Napoca si am demarat un program de colectare selectiv în zona caselor fiindcă e mult mai ușor de implementat. Cele două firme de salubritate împart în zone saci menajeri  care să fie folosiți pentru aceasta operațiune. Rog pe toți cetățenii care stau în zona de case să citească pe spatele facturii zilele în care se ridică fracția umedă și zilele în care se ridică fracția uscată. Ne se ridică”,  declarat Dan Tarcea.

Viceprimarul a mai explicat dificultățile de care se lovesc în momentul în care doresc să construiască un punct gospodăresc. Pe lângă problemele legate de revendicările terenurilor se mai pune și problema autorizațiilor de construcție.


„Și la un punct gospodăresc îngropat e nevoie de aceleași autorizații ca la construcția unei case sau a unui bloc. Este foarte mult de muncă și de verificat. Și gândiți-vă că majoritatea punctelor îngropate au fost construite în apropierea centralelor termice, unde sunt multe conducte”, a mai spus reprezentantul local.

Până anul viitor, 100 de puncte gospodărești subterane vor fi împrăștiate prin tot orașul. Achiziționarea acestor puncte costă 5.3 milioane de lei, fonduri care vor fi alocate din bugetul local.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter