monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Îngrijirea paliativă - o lumină în clipele întunecate (P)

În județul Cluj sute de oameni suferă de boli incurabile în stadiu avansat și necesită îngrijire specială, multidisciplinară. Din 2007 Fundația Creștină Diakonia oferă gratuit acest tip de serviciu bolnavilor și familiilor acestora.

Îngrijirea paliativă include îngrijire medicală: ameliorarea durerii, apărarea sănătății mintale, consiliere psihologică și socială. Echipa noastră, membră a Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, lucrează la îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri, la ameliorarea suferinței acestora, la ajutarea familiilor și la oferirea unei alternative pentru ca pacienții să rămână aproape de familiile și prietenii lor.

În vederea promovării serviciilor oferite, am organizat a doua ediție a evenimentului intitulat Labirintul vieții - de data aceasta pe Cetățuie. Acest eveniment se adresează atât pacienților și familiilor celor îngrijiți în prezent sau în trecut de echipa Diakoniei, cât și publicului larg,  celor care au auzit deja de serviciile noastre dar și celor care încă nu s-au familiarizat cu conceptul îngrijirii paliative.


Cu ocazia acestui eveniment - cu ajutorul echipei de îngrijire paliativă și a voluntarilor- am decorat scările principale ale Cetățuiei cu lumină: spoturi de lumânări din borcane și sfeșnice din hârtie colorată. Peste 300 de decorațiuni au fost pregătite de către voluntari și beneficiarii programelor sociale pentru copii (sub coordonarea colegilor noștri din mai multe localități unde Fundația Creștină Diakonia sprijină copii cu probleme sociale). Labirintul simbolic format din lumânări aprinse reprezintă o metaforă a drumului vieţii. Acesta a inclus șapte stații, aferente fiecărei etape din viaţă: naşterea, copilăria, adolescenţa, tinereţea, maturitatea, bătrânețea și moartea. Cei care l-au parcurs au avut ocazia să contemple asupra propriului drum sau să comemoreze etapele din viaţă petrecute alături de cineva drag, pe care l-a pierdut. Participanții au fost îndrumați de fotografii, citate, lumină și muzică, iar la sfârșitul acestui drum au fost ajutați de voluntarii Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca să înțeleagă, să proceseze și să ducă mai departe cele observate.

Evenimentul a reflectat asupra principiilor de bază a îngrijirii paliative, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății: respectarea vieții și considerarea morții ca fiind o parte a unui proces. Astfel stația moarte nu a fost ultima în Labirintul vieții, aceasta a fost urmată de o ultimă stație, una a discuțiilor libere pe tema evenimentului și a servirii unui ceai, a unei prăjituri împreună cu colegii Fundației Creștine Diakonia și voluntarii Institutului Teologic Protestant.


Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului Îngrijirea paliativă - o lumină în clipele întunecate, finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Direcția de Asistență Socială și Medicală.

 


Péntek Borbála

Coordonator proiect