monitorulcj.ro Menu

Actualitate

O fetiță de șapte ani din Cluj impresionează China – VIDEO

O fetiţă de şapte ani, fiica unor clujeni, face furori în China: a cucerit inimile asiaticilor cu vocea ei, dublată de uşurinţa cu care cântă în chineză. Încurajată de părinţi, Siena a participat la multe concursuri de televiziune pentru oameni talentaţi şi a ajuns în finale.

Siena Vușcan impresionează China la vârsta potrivită pentru clasa întâi. Fiica unor profesori din Cluj-Napoca, copila s-a născut în Statele Unite, dar la mai puţin de trei ani a ajuns împreună cu părinţii în Asia, scrie digi24.ro.

"Siena este un copil magic. Când am ajuns în China a fost un şoc pentru ea, unul cultural. A spus că trebuie să ajungă cumva în mijlocul lor (n.red: copiilor), să ia parte la jocurile lor, aşa că a dorit să înveţe chineză", spune Sonia Vuşcan, mama Sienei.

Siena a ajuns să vorbească limba chineză ca localnicii şi chiar să dea lecţii părinţilor.

Deşi s-a născut în străinătate şi locuieşte departe de România părinţilor, Siena vorbeşte limpede şi româneşte. Ba chiar a încercat să predea o lecţie chinezilor care erau în juriul unui concurs de talente.

Fetiţa vorbeşte foarte bine mandarina şi a participat la mai multe emisiuni de televiziune dedicate talentelor muzicale.

Într-un interviu acordat Secţiei de limbă română a postului Radio China International, Siena, care este cunoscută în China cu numele de scenă Xiè Nà, a vorbit împreună cu mama sa, Sonia Vuşcan, despre experienţa ei în China, care a început la vârsta de trei ani.

„Siena a început să vorbească chineza în primul ei an de şcoală. Ea a plecat în clasa I ca un copilaş proaspăt sosit în China, deoarece la început a fost foarte speriată cumva de toată schimbarea din viaţa ei. Însă, odată ajunsă la şcoală, cu ajutorul profesorilor şi al colegilor, foarte-foarte repede a reuşit să asimileze limba, fiind nevoită să se integreze în grupul prietenilor ei şi să facă parte din jocurile lor”, a spus mama fetiței.

„Eu vreau ca toată China să mă ştie. Şi vreau ca ei să ştie că un străin poate să fie foarte bun. Pentru că toţi cei din clasa mea cred că străinii sunt aşa ... ceva mai slabi decât ei. Şi eu vreau să le arăt că străinii sunt puternici”, a spus Siena.