Actualitate

“Capodopere restaurate”, la Muzeul de Artă din Cluj

Expoziţia “Capodopere restaurate” mai este deschisă până în 29 octombrie.

“Capodopere restaurate”, la Muzeul de Artă din Cluj “Capodopere restaurate”, la Muzeul de Artă din Cluj

Lucrări extrem de valoroase din colecţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca, printre care câte un tablou semnat de Grigorescu şi de Luchian, sunt incluse într-o expoziţie care mai este deschisă până la sfârşitul lunii octombrie, sub denumirea "Capodopere restaurate", creată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP).

Expoziţia conţine cinci tablouri reprezentative pentru patrimoniul românesc, curatorul Dan Breaz dorind astfel să readucă în faţa publicului cinci artişti care au modelat dezvoltarea artei moderne din România.

Nu în ultimul rând, titlul expoziţiei se referă şi la faptul că toate cele cinci lucrări au fost restaurate, în anii din urmă, prin eforturile Muzeului de Artă, ele putând fi astfel admirate în cele mai bune condiţii.

Selecţia propune o privire sintetică, din perspectiva câte unei lucrări semnificative pentru orientarea estetică şi tematică a fiecăruia dintre artişti.


Din opera lui Nicolae Grigorescu, curatorul a ales lucrarea "Claie de fân" (1896), care pune în valoare preocupările artistului pentru un cadru natural independent de civilizaţie şi valorile urbane.

“Pentru Nicolae Grigorescu, lumea rurală este un pretext de a surprinde frumuseţea luminii naturale, cum se întâmplă adesea în cazul impresioniştilor, dar este şi o temă autonomă, ale cărei subiecte plastice sunt în multe cazuri reprezentative pentru specificul naţional. Valorile rurale au fost considerate nu doar în România, ci în fiecare dintre statele europene ale secolului al XIX-lea adevăratele valori naţionale”, explica recent curatorul expoziţiei.

Din opera lui Ştefan Luchian publicul va putea vedea în expoziţia de la Cluj tabloul cu “Albăstrele”, un exemplu expresiv din opera pictorului român, în care florile contrastează cu cromatica şi motivele geometrice ale ulcelei specific tradiţionale.

Expoziţia este întregită de "Compoziţia cu nuduri" a lui Klein József, pictor care se remarcă printr-o stăpânire a diferitelor tehnici artistice tradiţionale, dar şi printr-o receptivitate crescută faţă de spiritul avangardei istorice.

Alături de cele trei tablouri va fi expusă lucrarea de inspiraţie rurală "Femeie cu copil", care aminteşte privitorilor de tema Madonei cu pruncul şi care sintetizează prin subiectul său plastic o tematică preferată a lui Camil Ressu.

Cel de-al cincilea tablou - "Bivolii" (1931) - este semnat de Ziffer Sándor, lucrarea exprimând caracteristicile avangardei istorice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter