Actualitate

Spania: Carles Puigdemont evită să-și clarifice poziția cu privire la declararea independenței Cataloniei

Liderul executivului catalan Carles Puigdemont a evitat luni să precizeze clar dacă a proclamat sau nu independența Cataloniei săptămâna trecută, lăsând astfel deschisă calea pentru ca executivul central de la Madrid să preia controlul asupra regiunii și să o conducă direct, informează Reuters.

Spania: Carles Puigdemont evită să-și clarifice poziția cu privire la declararea independenței Cataloniei Spania: Carles Puigdemont evită să-și clarifice poziția cu privire la declararea independenței Cataloniei

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-și clarifice poziția — și până joi pentru a-și schimba poziția dacă va insista asupra secesiunii — și a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independența, potrivit Mediafax.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy și făcută publică de mass-media din Catalonia, Carles Puigdemont nu răspunde direct la întrebare și susține în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-și în acest sens dorința de a 'suspenda' pentru două luni mandatul încredințat de catalani pentru proclamarea independenței.


"Oferta noastră pentru dialog este sinceră, în pofida a tot ce s-a întâmplat. În următoarele două luni, obiectivul nostru principal este de a vă aduce la dialog", notează Puidgemont în scrisoarea sa, potrivit Reuters și AFP.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenței Cataloniei, însă rata prezenței la vot a fost de numai 43%.


Carles Puigdemont a promis să declare independența dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marți, într-o declarație ambiguă în fața parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în așteptarea unei medieri internaționale în disputa cu Madridul.

Etichete: catalonia spania
Ultimele Stiri
abonare newsletter