Actualitate

Ameninţările ministrului Mediului. Clujul va rămâne fără drumuri, şcoli şi spitale dacă se declanşează procedura de infringement în domeniul deşeurilor

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declarat luni la Cluj că dacă autorităţile nu se vor trezi în “al 12-lea ceas”, problemele vor fi “de altă natură”, iar penalităţile care vor trebui plătite în cazul declanşării procedurii de infringement va lăsa judeţul Cluj fără drumuri, şcoli şi spitale.

“Credeţi că acest cuvânt infringement nu reprezintă nimic? Suntem deja într-o procedură. Credeţi că e normal ca un depozit care trebuia să se închidă demult din 2010 să ne uităm la acel deal care oricând poate ajunge în stradă? Procedura de infringement se cam aproprie. Orice leu pe care România îl va scoate pentru neîndeplinirea sarcinilor de mediu se va revărsa asupra autorităţilor publice locale care nu le-au îndeplinit. Nu crede nimeni că o să plătească reprezentantul de la Bihor care a intrat în conformitate sau cel de la Iaşi pentru cel de la Cluj. Şi atunci nu ştiu ce o să se întâmple cu drumurile din Cluj, cu şcolile din Cluj, cu spitalele din Cluj când n-o să mai fie bani pentru că cineva va trebui să plătească penalităţi pentru o zi de întârziere, pentru neconformităţi. La Cluj o să ne mai vedem foarte des”, a mai spus ministrul Mediului.

În aprilie 2017, Comisia Europeană a dat în judecată România pentru că nu a adoptat măsurile asumate privind gropile de gunoi.


Comisia Europeană a anunţat şi în luna februarie că a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozitele municipale de deșeuri neconforme.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.


În situaţia în care procedura de infringement ar urma să fie declanşată împotriva României din cauza neînchiderii la termen a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Cluj, aceasta ar atrage sancţiuni financiare de 1.400.000 de euro pentru prima zi şi, ulterior, de 140.000 de euro pentru fiecare zi până la conformarea deplină.

Ultimele Stiri
abonare newsletter