Actualitate

După sute de milioane de euro aruncate pe geam, Consiliul Judeţean Cluj SCHIMBĂ proiectul Centrului de Deşeuri

Consiliul Judeţean a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj revizuirea acordului de mediu pentru Centrul de Deşeuri după ce, între timp, acest proiect a fost modificat.

Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste peste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 6 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori. Şi se pare că nu e suficient pentru că încă dispar din buzunarele clujenilor milioane de euro fără ca nimeni să ia atitudine.

Consiliul Judeţean a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj revizuirea acordului de mediu pentru proiectul de modificare a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor.


Potrivit Consiliului Judeţean, chiar dacă nu se modifică amplasamentul iniţial, va creşte suprafaţa primei celule a depozitului (de la 7,76 hectare la 8,95 hectare), se vor realiza trei bazine la staţia de tratare levigat faţă de două bazine cum era iniţial. De asemenea, s-a renunţat la două staţii de pompare levigat, potrivit Consiliului Judeţean, levigatul fiind “transportat gravitaţional”.

Mai mult, s-a renunţat şi la soluţia tehnică de consolidare începută în zona vestică a celulei de depozitare, după alunecările de teren. În această zonă, proiectul prevedere realizarea unei structuri de sprijin formată dintr-un ansamblu de piloţi foraţi pentru care Consiliul Judeţean plăteşte nu mai puţin de 4,5 milioane euro (cheltuieli neeligibile suplimentare necesare consolidării versantului) pentru stabilizare, bani care vor merge direct, fără licitaţie, către Asocierea Kranz Eurocenter SRL-ISPE SA, cea care a câştigat licitaţia pentru finalizarea Centrului de Deşeuri. Aceşti bani sunt un supliment faţă de cele 25 de milioane de euro pe care le primeşte Kranz Eurocenter pentru a termina lucrările la acest proiect.


Cu toate modificările aduse la proiect, Agenţia pentru Protecţia Mediului a considerat că nu se impune revizuirea acordului de mediu.

“Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică, că modificările proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor nu necesită refacerea evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate. Modificările aduse proiectului nu sunt de natură a genera un impact semnificativ asupra mediului. Modificările nu aduc la impact semnificativ suplimentar faţă de proiectul iniţial”, spune Grigore Crăciun, director executiv APM Cluj.


Ultimii bani alocaţi Centrului de Deşeuri?

În şedinţa de Consiliu Judeţean, unde s-a aprobat alocarea sumei de 4,5 milioane de euro pentru consolidările versantului după alunecările de teren la Centru de Deşeuri, consilierii s-au arătat sceptici cu privire la faptul că ar fi ultima dată când aprobă alocări financiare pentru acest proiect. Şi nici managerul de proiect, Mariana Raţiu, şi nici preşedintele CJ, Alin Tişe, nu au putut oferi garanţii că nu vor mai fi necesare cheltuieli cu acest proiect.

“Eu nu sunt convins că sunt ultimii bani pe care îi aprobăm acolo. Și nu poate garanta nimeni. Dacă cineva din Unitatea de Implementare a Proiectului ne poate spune că sunt ultimii bani, atunci este bine”, a replicat Vasile Sălătioan (consilier judeţean PSD).


Tişe a intervenit prompt.

“Știți prea bine că o parte din necazul de acolo se datorează unor elemente pe care noi nu le-am dorit. Știți prea bine că există și dosar penal pentru furtul de pământ de la baza dealului. Bun, pământ care a fost luat de acolo și dus la un alt obiectiv. Nu intrăm în amănunte, întrucât nu vreau aici să politizăm pe o chestiune atât de importantă. Și atunci una din cauzele pentru care avem aceste probleme cu alunecările de teren sau cauza principală este aceasta, pentru că din păcate au luat de la baza dealului și vorba aceea, e deal și alunecă, iar noi suntem puși acuma în situația de a găsi soluții. Nu e o plăcere specială să aprobăm lucrări suplimentare și bani în plus”, a spus Tişe.


Dacă era gata Centrul de Deşeuri, poluarea de la Pata Rât ar fi fost istorie

În 2011, când Consiliul Judeţean anunţa pentru prima dată că începe lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) se vorbea despre închiderea rampelor de gunoi neconforme din judeţ. Atunci, preşedintele instituţiei era tot Alin Tişe. Nu numai că rampa de gunoi de la Pata Rât nu a fost închisă, deşi au trecut 6 ani de atunci, dar în prezent se vorbeşte despre o poluare masivă după ce în zonă au avut loc ample alunecări de deşeuri acumulându-se 3 hectare de levigat, iar rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

Pentru închiderea şi ecologizarea depozitului de gunoi de la Pata Rât, Huedin, Gherla şi Turda, Consiliul Judeţean a încheiat un contract cu Asocierea SC Nord Conforest SA, SC Finara Consult SRL şi SC Interdevelopment SRL. Valoarea contractului se ridică la suma de 29,8 milioane lei fără TVA. Momentan, lucrările sunt suspendate din cauza alunecărilor de deşeuri. Între timp, Consiliul Judeţean va plăti pentru o stație ce va epura levigatul de la Pata Rât (costul nu se ştie încă, fiind în derulare o procedură de licitaţie) şi încă 20.000 de euro fără TVA pe servicii de expertiză tehnică pentru a verifica calitatea lucrărilor executate în ceea ce priveşte închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât.

Ultimele Stiri
abonare newsletter