Actualitate

Lucrările de modernizare la Tetarom I nu vor fi gata mai devreme de decembrie 2018. Artificiul prin care a reușit CJ să nu piardă banii europeni

Nu mai este un secret pentru nimeni că noile clădiri din Parcul Industrial Tetarom I, construite din fonduri europene, sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren. Lucrările de modernizare trebuiau încheiate încă din iunie anul trecut, dar pentru Consiliul Județean Cluj nerespectarea termenelor de finalizare a investițiilor a devenit o obișnuință.

În vară se vorbea despre faptul că judeţul Cluj este în pericol să returneze, din nou, banii europeni primiţi pentru modernizarea Parcului Industrial Tetarom I, lucrări care s-au ridicat la suma de 15 milioane de euro. Pentru rezolvarea problemelor cu alunecările de teren din zonă, bugetul judeţului ar urma să se diminueze cu suma de 12,6 milioane de euro.

Data de finalizare a contractului de finanțare era 31 decembrie 2017, dar Consiliul Județean a reușit să prelungească durata acestui contract până în decembrie 2018.


În 2015, conducerea Consiliului Județean spunea că finalizarea proiectului „Dezvoltare Parc Industrial Tetarom I – Edificare Clădiri, Extindere şi Modernizare Infrastructură” va avea loc până în iunie 2016, ulterior termenul fiind prelungit până în decembrie 2016. Nici acest termen nu a fost respectat, o nouă promisiune de finalizare a lucrărilor fiind făcută până în decembrie 2017. Se pare că nici acest termen nu va fi respectat.

"În prezent lucrările de execuție cuprinse în proiect sunt realizate în proporție de 89% diferența reprezentând parțial lucrări ce nu se pot executa din cauza unor alunecări de teren ce sunt active pe latura sudică a amplasamentului. Lucrările care nu pot fi realizate din cauza alunecărilor de teren sunt, în principal la deviere conductă de apă (realizat 35%), extinderi drumuri și parcări (realizat 80%), hală depozitare 2 (realizat 84%), refacere spații verzi (realizat 15%). Pentru finalizarea proiectului este necesară realizarea lucrărilor de consolidare a terenului limitrof amplasamentului proiectului", spun reprezentanții Consiliului Județean.


Luna trecută, consilierii județeani au votat alocarea sumei de 12,6 milioane euro (56,9 milioane lei) de la bugetul judeţului pentru lucrări de consolidare a  versantului nordic al Dealului Hoia, sumă rezultată în urma unei expertize de specialitate făcută de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).

"Durata de realizare a investiţiei pentru lucrările necesar a fi realizate pentru stabilizare a versantului elaborat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este de 12 luni. Pentru finalizarea proiectului «Dezvoltare Parc Industrial Teratom I – Edificare Clădiri, Extindere și Modernizare Infrastructură» și îndeplinirea indicatorilor stabiliți, este necesară prelungirea duratei contractului de finanțare până la data de 31 decembrie 2018. La solicitarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Consiliul Județean Cluj a înaintat un plan de măsuri promovare proiect de hotărâre necesar prelungirii duratei contractului de finanțare ca urmare a întârzierilor acumulate datorită alunecărilor de teren", se arată în referatul de aprobare al proiectului, care va fi discutat în ședință de Consiliu Județean la finalul acestei săptămâni.


Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial Tetarom I au fost realizate de Asocierea formată din S.C ACI SA Cluj, S.C Nord Conforest SA şi S.C Electromontaj SA.

Valoarea totală a proiectului este de 69,1 milioane lei, din care 30,7 milioane sunt fonduri nerambursabile, restul banilor provenind din bugetul Consiliului Județean.               


Banii au curs gârlă pe proiecte îndoielnice

Problemele de stabilitate ale versantului au fost identificate încă din luna septembrie 2014 când s-au constatat existenţa unor fisuri pronunţate de peste 50 m în teren.


După ce Consiliul Judeţean a plătit în plus către ACI suma de 1,9 milioane lei pentru consolidarea versantului, s-a produs o nouă alunecare de teren în noiembrie 2015.

Următorul pas a fost plata de către Consiliul Județean a sumei de 2 milioane de lei fără TVA către Hidroconstrucţia SA Cluj pentru noi lucrări de stabilizare a versantului nordic al Dealului Hoia.

Lucrările s-au recepționat doar parțial deoarece proiectul presupune și o altă etapa (faza 2) care încă nu a fost realizată. Faza 2 cuprinde lucrările necesar a fi realizate conform proiectului final de stabilizare a versantului elaborat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi care costă judeţul alte 12,6 milioane de euro.

“Nerealizarea proiectului de stabilizarea a versantului Hoia poate să conducă, pe de o parte, la pierderea finanțării europene și apariția necesității de returnare a sumei de  19,6 milioane lei  inclusiv TVA , iar, pe de altă parte, la accentuare riscului ca parte din investiția realizată să fie compromisă prin alunecările de teren”, spunea conducerea CJ Cluj.

abonare newsletter