Actualitate

Imagini care îți taie respirația. Doi clujeni au ajuns pe vârful Mont Blanc, după 1.800 de km. pe bicicletă

Doi clujeni au străbătut cu bicicletele 1.800 de km pentru copiii cu probleme grave de sănătate și au ajuns marți pe vârful Mont Blanc.

La începutul lunii august, doi clujeni anunțau că vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

În cadrul proiectului, Alpar Katona și Zoltan Szenasi au pedalat 1.800 km și au urcat vârful Mont Blanc. Acțiunea a avut ca scop strângerea de fonduri pentru asigurarea costurilor de tabără pentru copiii cu diabet, artrită juvenila și boli oncologice din Tabara Yuppi.


"Am ajuns!!!! În sfârșit suntem pe Mont Blanc, deasupra Europei. Sentimentul e copleșitor, e apogeul aventurii Yuppiride!", au anunțat, marți, cei doi, alături de mai multe poze care îți taie respirația.

Cu o zi înainte să ajungă pe vârful Mont Blanc, Katona și Szenasi scriau în jurnalul de călătorie că e "super fain în Alpii Francezi" și că "tocmai au plătit 18 euro pentru 5 litri de apa plată"


"Aici și luxul de a bea apă se plătește scump. Apropo, o felie de lămâie costă 1 euro", scriau cei doi.

Cei doi clujeni au pornit pe biciclete, din tabăra de la Saulia (acolo unde se desfășoară taberele Yuppi n.r.) către Chamonix. Ei au parcurs această distanță în 2 săptămâni, în total 1.800 de km, traversând 5 țări. Odată ajunși în Chamonix, în următoarele 7 zile, cei doi au escaladat vârful Mont Blanc, care are 4.809 m altitudine.


"Am ajuns în Chamonix. Da, pentru noi 13 a fost cu noroc. Yuppi Ride a mers așa de bine că am reușit să ajungem cu o zi mai repede decât era plănuit. E drept că inițial plănuisem să petrecem o zi în zona Zermatt pentru o aclimatizare, dar am fugit de ploaie către Chamonix. În ziua 13 am parcurs ultimii 98 de km până la Chamonix. Între timp, urmărim cu îngrijorare prognoza meteo. Se anunță vreme foarte ploioasa, iar sus e zăpadă. Încercăm să găsim o fereastră pentru ascensiune...dar planurile par să ni se năruiască", scriau cei doi în jurnalul de călătorie pe data de 31 august, în cea de-a 13-a zi a călătoriei.

Înainte de plecare, Alpar Katona povestea despre impactul unei asemenea provocări.


 "Dorim ca și anul acesta să ne alăturăm efortului comunității de a sprijini acești copii, de a le asigura accesul la o experiență care le va schimba modul de percepere a bolii cu care se confruntă. Într-un cuvânt, le va schimba viața. Anul trecut, în cadrul proiectului Yuppi Run pe care l-am realizat, am văzut cât de mult poate însemna pentru ei o astfel de acțiune de strângere de fonduri, de aceea ne dorim să putem continua acest gen de proiect, devenit o tradiție pentru asociația noastră", declara la acea vreme Alpar Katona.

În 2016, cei doi au alergat peste 200 de kilometri pe crestele munților


Katona Alpar și Szenasi Zoltan au parcurs anul trecut, în alergare, timp de 5 zile, peste 200 de kilometri în munții Făgăraș și Bucegi, în beneficiul copiilor din tabere terapeutice.

Katona Alpar și Szenasi Zoltan au traversat creasta munților Făgăraș, de la vest la est, din Turnul Roșu până în Rudărița, apoi creasta Piatra Craiului și munții Bucegi — în total 120 de kilometri cu aproximativ 10.500 metri diferență de nivel pozitivă.

După patru zile, cei doi au ajuns la Salvamont Peștera, la centrul de concurs Bucegi 7500. Traseul concursului a fost de 90 de kilometri și 7.500 de metri diferență de nivel pozitivă.

Cu ce se ocupă Katona și Szenasi

Alpar Katona are 34 de ani, este programator IT și membru al CSM Rupicapra. Sporturile montane pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski-alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A inițiat tabere de cățărare pe stâncă, trekking și alpinism pentru tineri începători încă din 2004. Din 2011, a descoperit o nouă pasiune: alergarea montană.

Szenasi Zoltan are 35 de ani, este geograf și vicepreședinte al CSM Rupicapra. Sporturile pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A făcut ascensiuni pe trasee dificile din Alpi, Caucaz, Carpați. A lucrat ca ghid montan în munți înalți. Aleargă la maratoane montane din 2012 și a participat la cele mai importante concursuri din țară.

Etichete: mont blanc
Ultimele Stiri
abonare newsletter