Actualitate

Se teme Boc de haosul din trafic odată cu începerea şcolii? “Directorii să modifice ora de începere a cursurilor”

Primarul muncipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cere directorilor de la şcolile din zona centrală a oraşului să înceapă cursurile la ore diferite, între 7.30 şi 9.00 dimineaţa, pentru a reduce astfel aglomeraţia care se creează şi care blochează oraşul.

Primarul i-a cerut astfel inspectorului şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, marţi, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, să se implice în rezolvarea acestei situaţii.

“Avem nevoie de a ne conjuga eforturile şi de a încerca până la 1 octombrie să impunem conducerii şcolilor şi liceelor din zona centrală a oraşului să-şi modifice ora de începere a cursurilor 8, 8.30, 9.00. Doar în această modalitate vom reuşi să degrevăm, atât cât este posibil, din aglomeraţia existentă la începutul anului şcolar din centrul Clujului. Cred că stă la mâna noastră impunerea acestei politici educaţionale şi publică de transport. Noi am făcut tot ce a ţinut de noi cu liniile dedicate pentru a încuraja transportul în comun şi le-am dat în funcţiune cu mult înainte de 1 septembrie. Facem în continuare eforturi la nivel de infrastructură pentru amenjarea unor sensuri giratorii, lărgirea unor intersecţii pentru a facilita accesul şi a elevilor şi a pietonilor, dar şi a autobuzelor şi a circulaţiei în ansamblu. Este în beneficiul tuturor, de bun simţ, şi cred că nu este greu să solicităm, după un program pe care dumneavoastră să îl gândiţi cu conducerea şcolilor, să-şi gradeze sosirea la şcoală dimineaţa, 7.30, 8, 8.30 şi 9.00. Ar fi un lucru care s-ar vedea în concret în circulaţia din centrul Clujului. Nu mă refer la şcolile din cartier. Mă refer la şcolile şi liceele din centrul Clujului”, a declarat Emil Boc.


La rândul său, Valentin Cuibus a declarat că va discuta cu directorii şcolilor, dar problema este la părinţi.

“Evidem că vom fi deschişi, nici nu se pune problema. Noi am început în urmă cu doi ani de zile când structurile primare de la Racoviţă şi Şincai au fost mutate în apropierea centrului. Încă de anul trecut, am început să începem cursurile la 7.30, 8, 8.30 pe zona Şincai, Racoviţă, Reformaţi. Vom încerca să mergem în continuare, sigur, aici e o reţinere serioasă din partea părinţilor. Dar va trebui să impunem aceste lucruri. Cred că lucrurile se pot aşeza”, a spus Cuibus.


El spune că lucrul cel mai important este învăţătorul, nu locaţia.

“Pentru prima dată am suplimentat clasele pregătitoare pe zona cartierelor, indiferent că a fost vorba de Grigorescu, de şcolile din Mănăştur, Creangă, Haţeganu sau chiar Rebreanu, cât şi în Gheorgheni la Titulescu, cât şi în Mărăşti la Agârbiceanu. Deci a fost un mare pas înainte în condiţiile în care, de exemplu, la Bălcescu nu am avut nicio suplimentare de clase. Am avut pe Şcoala Bob unde cererea continuă să fie foarte, foarte mare. Oricum, lucrurile au intrat, după părerea mea pe un făgaş normal. Lumea a început să înţeleagă că la învăţământul primar cel mai important lucru este învăţătorul. E mai puţin importantă locaţia pentru că avem şcoli foarte frumoase şi foarte bune şi în Gheorgheni, Mănăştur, Mărăşti şi peste tot. Problema cea mai importantă este învăţătorul, să aducem oameni cât se poate de competenţi şi marea majoritate a profesorilor pe care îi avem sunt dedicaţi şcolii lucru care se vede din rezultatele şcolilor. Nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, vom încerca cu directorii şcolilor să avem o discuţie pentru că e o nebunie ce se întâmplă în zona centrală, acesta este adevărul, şi trebuie să găsim soluţii. Încă mai trebuie făcute câteva lucruri”, a mai spus Cuibus.


În zona centrală a oraşului Cluj-Napoca funcţionează peste 10 şcoli cu clasele 0-XII, însumând aproximativ 12.000 de elevi. Mulţi dintre copiii care merg la aceste şcoli, mai ales cei din ciclul primar, sunt aduşi la şcoală de părinţi cu maşina. În condiţiile în care adresabilitatea către aceste şcoli a fost foarte mare în ultimii ani, părinţii de multe ori şi-au făcut viză de flotant pentru a putea înscrie copiii la şcoli din zona centrală, considerate mai bune decât cele de cartier. Nu în ultimul rând, clase cu predare în limbi străine sau cu profil artistic (muzică, dans) se află în cadrul şcolilor din zona centrală.

Faptul că toate clasele încep orele la ora 08.00 determină, în fiecare dimineaţă a anului şcolar, o aglomerare a zonei centrale a oraşului şi blocarea circulaţiei. În plus, faptul că unii dintre părinţi doresc să îşi conducă copiii până în curtea şcolii sau în clasă determină o supraaglomerare atât a locurilor de parcare, cât şi blocarea unora dintre benzile de circulaţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter