Actualitate

Tişe cere, din nou, Comitet pentru Situaţii de Urgenţă după dezastrul ecologic de la Pata Rât. “Au luat o decizie ilegală”

După ce nu s-a prezentat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, deşi l-a convocat, la scurt timp de la dezastrul ecologic de la Pata Rât, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, cere din nou întrunirea acestuia. Tişe spune că deciziile luate în şedinţa trecută sunt ilegale.

În urmă cu o lună, la rampa de gunoi de la Pata Rât au avut loc ample alunecări ale deşeurilor, blocându-se şi albia pârâului Zăpodie. Prefectul Clujului spunea că, potrivit măsurătorilor, levigatul scurs din gunoaie, care este de altfel un lichid toxic, are un debit între 1 şi 108 litri pe secundă, existând riscul afectării pânzei freatice a Clujului.

La o lună de la incident, a fost convocat, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Surpriză, însă. Tişe nu şi-a făcut apariţia la Prefectură, unde aveau loc discuţiile. Acum, acelaşi Tişe, solicită, din nou, convocarea Comitetului. Întrebat dacă de această dată îşi va face apariţia, Tişe a răspuns sec: “Să vedem”.


“Prefectul a făcut două declaraţii halucinante. A declarat că poluarea este în zonă de 108 litri pe secundă, în realitate este o poluare de 5 litri pe secundă. Este constatat oficial de Apele Române. Este o declaraţie aberantă care nu face altceva decât să panicheze oamenii. Nici poluarea de 5 litri pe secundă nu e de dorit, dar asta este situaţia. Dacă era cu 108 litri pe secundă prefectul trebuia să declare stare de alertă. Noi discutăm de o rampă neconformă, evident că e neconformă. De aceea o închidem. Inclusiv avizul de mediu acceptă o poluare de 38 metri cubi pe zi. Această rampă de 70 de ani în permanenţă au fost scurgeri de levigat, gunoiul Clujului e acolo de 70 de ani, în permanenţă din această rampă de gunoi s-a scurs levigat. Nu este o noutate. Mişcările de gunoi au fost în permanenţă în zonă. Lucrurile vor intra într-o normalitate după acea expertiză tehnică”, a spus Tişe, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Acesta spune că deciziile luate în urma întrunirii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt ilegale.


“Vom solicita din nou Prefecturii Cluj să convoace în regim de urgenţă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă deoarece decizia luată este una greşită. Prefectul ar fi trebuit să fie preocupat de expertiza care să arate cauzele alunecării, respectiv soluţiile. În realitate, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul a dispus greşit expertizarea proiectului tehnic, adică îmi cere mie acum să fac o nouă verificare de proiect pe cheltuiala Consiliului Judeţean. Proiectul tehnic are verificator, e avizat şi aprobat. Şi, de asemenea, îmi cere să identific eu vinovaţii pentru această alunecare de teren. Nu poate răspunde Consiliul Judeţean şi nici eu pe această chestiune. Această hotărâre a prefectului determină cheltuieli suplimentare pe care prefectul spunea să nu le facem pe situaţii de urgenţă. Pe fond nu rezolvă problema de alunecare. Ceea ce-mi cere prefectul nu face altceva decât să mă ducă la o cheltuială în plus care nu va opri alunecarea de teren. De aceea cerem o nouă întrunire a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă e, pe de-o parte ilegală, şi pe de altă parte, e dată cu rea voinţă. Nimeni nu poate spune de ce s-a mişcat acest gunoi. A fost o furtună într-un pahar de apă pentru a panica oamenii. Din punct de vedere tehnic, ştim ce măsuri trebuie luate. Am dat drumul la o expertiză şi la un studiu geo care va spune cauzele şi soluţiile. Dacă este o cauză naturală urmare a mişcării de gunoi, atunci se vor implementa măsurile pe cheltuiala noastră”, a mai spus Tişe.

Acesta a mai spus că reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu sunt astăzi la faţa locului pentru a vedea ce se întâmplă acolo.


Cât despre Centrul de Deşeuri, Tişe este optimist şi spune că va fi finalizat anul viitor.

“Grăbim cât putem de mult Centrul de Deşeuri. Va fi gata şi acel obiectiv. Nu se poate câştiga timpul pierdut. De la baza dealului de la CMID a fost luat pământ şi dus la altă investiţie. Există un dosar penal. Noi trebuie să stabilizăm acel versant din cauza acestui furt de pământ. Problema gunoaielor nu e doar a Consiliului Judeţean, e problema tuturor. Nu poate fi vinovat un angajat al Consiliului Judeţean că acel levigat curge. Legat de poluare vom avea o staţie de epurare care va rezolva şi problema scurgerilor. De aceea am şi oprit pârâul din curs”, a mai spus Tişe.

abonare newsletter