Actualitate

Ce se ştie până acum despre atacul terorist din Barcelona - VIDEO

O furgonetă a pătruns cu viteză, joi după-amiază, în jurul orei 17 (ora locală, 18.00, ora României) pe Bulevardul La Rambla din centrul oraşului spaniol Barcelona lovind oamenii aflaţi în zona Pieţei Catalunya din Barcelona.

Autoutilitara de culoare albă a mers în zig-zag aproximativ 600 de metri, după care s-a blocat într-unul dintre chioşcurile care despart zona pietonală de pe Bulevardul La Rambla de benzile pe care circulă maşinile.

Autorităţile au anunţat la scurt timp că sunt 13 morţi şi peste 100 de răniţi, printre care şi trei români. Potrivit acestora, mai multe persoane sunt în stare gravă, astfel că există riscul ca numărul morţilor să crească. Victimele provin din 24 de ţări, dintre care cei mai mulţi sunt din Franţa, Germania, Ungaria, dar şi România.


Presa locală susţine că unul dintre atacatori a fost împuşcat mortal de poliţie, iar un altul, un islamist, a fost arestat, lucru confirmat şi de poliţie. Autorităţile spaniole l-au identificat pe presupusul autor al atacului cu vehicul. Potrivit cotidianului El Pais, bărbatul care a închiriat autoutilitara folosită în atac este un islamist, Driss O. Bărbatul a închiriat vehiculul din orăşelul Santa Perpetua de la Mogada, situat în apropiere de Barcelona.

Serviciile de securitate au extins imediat măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla. Autorităţile le-au recomandat localnicilor şi turiştilor să rămână în locurile în care se află, pentru a facilita intervenţiile serviciilor de securitate.


Autorităţile au precizat că atacul este un act terorist, el fiind revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic.

"Autorii atacului de la Barcelona sunt soldaţi ai Statului Islamic", a transmis agenţia AMAQ, aparţinând organizaţiei fundamentaliste sunnite. În urmă cu câteva săptămâni, membri ai reţelei teroriste ameninţau că vor comite un atentat în Spania. Mai mult, la finalul lunii iulie, printr-un mesaj postat pe Twitter, membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţau că vor comite un atentat în Spania.


Un al DOILEA atac terorist a fost oprit de poliţia spaniolă, la câteva ore după atentatul de la Barcelona. Autorităţile spaniole au anunţat că forţele de poliţie au ucis cinci suspecţi, care purtau centuri cu explozibil, în oraşul Cambrils. Şapte persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au fost rănite, în cursul incidentului de la Cambrils, după ce atacatorii au intrat cu vehiculul într-un grup de persoane.

Terorismul este o ameninţare globală, iar răspunsul la această ameninţare trebuie să fie global, a declarat premierul Spaniei, Mariano Rajoy, la doar câteva ore după atentatul terorist de la Barcelona, potrivit BBC News şi The Associated Press. Barcelona este cea mai recentă ţintă a terorismului pe teritoriul Europei, după atacuri similare cu vehicule în Franţa, Germania, Suedia şi Marea Britanie.


Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a avertizat, în urmă cu două luni, autorităţile catalane în legătură cu faptul că Barcelona şi în mod special bulevardul Ramblas sunt vizate de terorişti, relatează cotidianul El Periodico. Oraşul era o ţintă evidentă după atentatele în alte oraşe europene majore precum Paris, Londra şi Berlin, a transmis agenţia americană de informaţii.

Guvernul Spaniei a dispus organizarea unei reuniuni pentru situaţii de criză "pentru a lua deciziile oportune în contextul atacului comis în zona La Rambla din Barcelona"


Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a condamnat atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona, exprimând solidaritate şi manifestând disponibilitatea de a oferi asistenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter