Actualitate

Sfânta Maria Mare. Tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august.

Sfânta Maria Mare. Tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului.  Sursa foto cuvantul-ortodox.ro Sfânta Maria Mare. Tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Sursa foto cuvantul-ortodox.ro

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sfânta Maria, are loc pe 15 august şi este una dintre cele mai importante sărbători pentru creştinii din întreaga lume. Pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele sfintei. Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului se referă la moartea şi înălţarea Ei cu trupul la cer, eveniment despre care nu se găsesc relatări în Sfintele Evanghelii ci doar în tradiţiile Bisericii. Evenimentul înălţării Maicii Domnului la cer este tratat de cei patru părinţi orientali – Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin.


Începând cu 15 august se pot face din nou programări de nunţi în Biserică, până în luna noiembrie, atunci când începe Postul Crăciunului. Totodată, oamenii lucrează mai intens decât în toate lunile de vară până pe 8 septembrie, la Sfânta Maria Mică, pentru că roadele toamnei să fie mai bogate.

Femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii, rugându-se pentru ei. Acestea trebuie să ducă obiecte de casa preotului pentru a le sfinţi, dar şi vinul şi mâncarea pe care le vor da la pomană mortului.


În această zi de sărbătoare, orice floare culeasă de pe câmp sau de lângă orice sunt banal capăta puteri tămăduitoare dacă este pusă la o icoană cu Maica Sfântă, scrie romaniatv.net. Mai mult, dacă în preajma acestei sărbători înfloresc trandafirii, vom avea o toamnă lungă şi călduroasă. O altă tradiţie este ca bărbaţii nu trebuie să se scalde în ape curgătoare dacă doresc să aibă o soartă liniştită.

În toate casele, uşa de la intrare trebuie să fie deschisă pe parcursul întregii zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele credincioşilor, pentru a le binecuvânta. Tradiţia mai spune că ziua de 15 august este cea mai indicată pentru angajarea paznicilor la vii.


Ziua Sfintei Maria este ultima în care se mai pot aduna plante de leac.

Ultimele Stiri
abonare newsletter