Actualitate

Deputatul Emanuel Ungureanu: “Referendumul USR, un joc politic iniţiat de Nicuşor Dan”

Reprezentanţii USR participă zilele acestea la referendumul intern privind redefinirea familiei.

Deputatul Emanuel Ungureanu: “Referendumul USR, un joc politic iniţiat de Nicuşor Dan” Deputatul Emanuel Ungureanu: “Referendumul USR, un joc politic iniţiat de Nicuşor Dan”

Aproximativ 40% dintre membrii USR au votat în prima zi a referendumului intern pe tema poziționării partidului asupra inițiativei de modificare a articolului 48 din Constituție privind redefinirea familiei. Până marți dimineața, la ora 8,00, au votat 727 de membri USR din cei 1.829 înregistrați în lista electronică, prezența la vot fiind de 39,75%.

Miza acestuia este dacă fostul preşedinte Nicuşor Dan va reveni în partid. Fondatorul USR a demisionat după ce Biroul Naţional a votat că partidul să se poziţioneze împotriva acestei iniţiative, decizie întoarsă apoi de Comitetul Politic şi care a dus la acest referendum, însă a anunţat că, dacă partidul va vota nepoziţionarea, va reveni în partid. 


În opinia parlamentarului clujean USR Emanuel Ungureanu este vorba doar de un joc politic al lui Nicuşor Dan, fostul lider al USR. “Opinia mea rămâne aceeaşi pe care am exprimat-o prin vot în Parlament, cred că USR trebuie să reprezinte acea parte a societăţii care respectă libertăţile fundamenrtale ale omului.

Atunci când vorbim de drepturile omului, nu vorbim de negociere politică. Eu am votat pentru respectarea drepurilor fundamentale ale omului, pentru poziţionare împotriva Coaliţiei pentru Familie, lucru pe care l-am făcut şi în Parlament. Am dat dovadă şi la referendumul intern de consecvenţă. Principalul vinovat pentru situaţia în care s-a ajuns este Nicuşor Dan, omul care ar trebui să fie cel mai responsabil şi ferm în a respecta principiile pe baza cărora s-a fundamentat USR. Pentru a-şi păstra puterea Nicuşor Dan a sacrificat partidul care s-a scindat şi acum, prin acest referendum, face un joc de putere, El de fapt îşi doreşte reîntoarcearea în forţă în fruntea USR. E un joc care va duce la distrugerea treptată a USR, din punctul meu de vedere”, a spus Ungureanu.


De ce are loc acest referendum

Înaintea referendumului a avut loc o campanie internă în care au fost prezentate, prin clipuri video și alte materiale, argumente pro și contra poziționării partidului.

Mesajele și clipurile din campania internă reprezintă puncte de vedere ale susținătorilor uneia sau alteia dintre opțiunile supuse consultării membrilor și nu poziția USR ca partid, acesta urmând să fie definită în urma rezultatului referendumului.


"Acest referendum este un exercițiu de democrație internă, USR fiind un partid modern care încurajează dezbaterile pe orice subiect. În interiorul partidului, membrii USR au viziuni diferite pe tema definirii noțiunii de familie, de aceea, în lipsa unei opinii unitare, conducerea partidului a decis organizarea referendumului intern, cel mai democratic mecanism prin care poate fi fundamentată o decizie", au precizat reprezentanții USR.

Congres după demisie

După finalizarea referendumului, se va organiza şi congresul pentru alegerea unui nou preşedinte al USR, ca urmare a demisiei lui Nicuşor Dan.


Preşedinte interimar al partidului este Elek Levente, vicepreşedintele care a obţinut cele mai multe voturi la ultimul congres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter