Actualitate

Acuzaţii grave. Untold refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale. Ce spun reprezentanţii festivalului

Organizatorii Untold refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale în cadrul festivalului, așa cum prevede Legea drepturilor de autor și drepturi conexe, susţin reprezentanţii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Reprezentanţii UCMR susţin că, potrivit legii, orice organizator de evenimente trebuie să solicite și să încheie autorizație neexclusivă cu 5 zile înainte de începerea oricarui eveniment cu muzică, să platească remunerații corespunzatoare veniturilor încasate şi să predea raportul playlist pentru fiecare concert cu operele muzicale utilizate în termen de 30 de zile de la încheierea evenimentului.

“Observăm un entuziasm general din partea publicului, a presei și a sponsorilor pentru acest festival Untold dar o lipsă de respect față de compozitorii ale căror opere muzicale încanta un public atât de numeros, tocmai prin acest refuz de a plăti remunerațiile cuvenite. Printr-o adresă primită în data de 3 august, reprezentantul Untold ne-a comunicat că va plăti 3% pentru toți autorii din concertele din festival, din veniturile înregistrate din organizarea evenimentului,  lăsând instanța de judecată să se pronunțe dacă va plăti cuantumul pentru genul muzical pop, rock, dance, house, muzică uşoară de 7% din veniturile înregistrate sau remunerația minimă de 1000 lei per concert”, spune Oana Tinu, PR UCMR-ADA.


Organizatorii festivalului Untold spun că nu au refuzat să plătească remuneraţia cuvenită titularilor drepturilor de autor asupra operelor muzicale comunicate public.

“Niciodată Untold nu a refuzat să plătească remunerația cuvenită titularilor drepturilor de autor asupra operelor muzicale comunicate public în cadrul festivalului. Dimpotrivă, poziția noastră a fost tot timpul în sensul în care festivalul va plăti întocmai remunerația pe care organismul de gestiune colectivă este îndreptățit să o primească în baza legii. În ceea ce ne privește, am acționat tot timpul de o manieră transparentă și responsabilă și am transmis UCMR-ADA datele privind vânzările de bilete și playlist-ul pentru evenimentele organizate de Untold SRL. În spiritul transparenței totale, am invitat organismului de gestiune colectivă să își trimită reprezentanți la festival pentru a putea constata la fața locului modul de desfășurare a evenimentului, în scopul aplicării corecte a legii”, spun aceştia.


Organizatorii Untold mai spun că există “divergenţe de opinie” cu privire la calculul remuneraţiei.

“În momentul de față există divergențe de opinie între organismul de gestiune colectivă și organizatorul Untold, cu privire la calculul remunerației pe care UCMR-ADA este îndreptățit să o solicite. Untold SRL, în calitate de organizator al festivalului consideră că Untold Festival este un singur eveniment pentru care datorează o remunerație calculată prin aplicarea procentului de 3%, prevăzut de metodologia aplicabilă pentru festivaluri. Deși metodologia aplicabilă prevede nivelul remunerației pentru festivaluri, UCMR-ADA preferă să nu vadă Untold Festival ca un eveniment unic, considerandu-l o suită de concerte pentru care poate solicita o remunerație superioară celei prevăzute pentru festivaluri. Am încercat să soluționăm această diferență de opinii exprimându-ne disponibilitatea de ne întâlni cu reprezentanții UCMR-ADA la solicitarea acestora, însă ultima întâlnire programată pe această temă a fost anulată de reprezentanții organismului de gestiune colectivă, cu câteva minute înainte să aibă loc. Suntem în continuare interesați să soluționăm această viziune diferită cât mai rapid posibil și sperăm să găsim deschidere și din partea reprezentantilor UCMR-ADA”, au mai precizat aceştia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter