Actualitate

Clujul va avea o nouă secţie de Hematologie

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a inaugurat vineri lucrările de construcție la cea mai nouă clinică de hematologie din țară, care va funcționa în cadrul Institutului Oncologic “Profesor Doctor Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN).

Clujul va avea o nouă secţie de Hematologie Clujul va avea o nouă secţie de Hematologie

Investiția se ridică la peste 19 milioane de lei iar realizarea clinicii va dura aproape doi ani.

“Este vorba despre un proiect al Ministerului Sănătății (MS) prin care se creează cea mai nouă secție de hematologie și transplant din țară, care va funcționa în subordinea și structura Institutului Național de Oncologie Cluj și structura MS. Investiția costă peste 4 milioane de euro, banii sunt alocați de Ministerul Sănătății”, a declarat vineri presei ministrul Bodog, citat de Agerpres.


Clinica de la Cluj va extinde semnificativ capacitatea de transplant de măduvă la nivel național și va permite tratarea pacienților care suferă de afecțiuni maligne ale sângelui, precum leucemia. În cazul acestora, transplantul de măduvă este o procedură medicală complexă și vitală.

“Clinica de hematologie ar trebui finalizată în doi ani, după care să mutăm vechea secție, care în acest moment stă în vechiul sediu al Institutului Oncologic și să pornim procedurile, inclusiv cele de transplant medular. Numărul de cazuri crește constant, am ajuns undeva la 16.000 de cazuri în anul 2016 și, sigur, va fi un mare plus transplantul medular, care nu se face încă în centrul nostru medical”, a declarat directorul medical al institutului, Patriciu Achimaș Cadariu.


Potrivit acestuia, suma alocată proiectului va acoperi dărâmarea unor vechi anexe, lucrări de mutare a unor utilități și construcția clinicii, la care se adaugă dotarea medicală.

Construcția prevede o structură dispusă pe patru nivele, care include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi.


Noua clinică de hematologie va prelua întregul personal medical care funcționează în prezent în Secția de hematologie a IOCN și care numără 7 medici, un psiholog, 26 de asistente medicale, 8 infirmiere, 10 îngrijitoare și personal auxiliar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter