Actualitate

Lăsaţi pe drumuri de autorităţi. Câteva zeci de persoane au protestat în faţa blocului din care urmează să fie evacuate.

Peste 70 de persoane riscă să ajungă în stradă şi să fie evacuate din locuinţele în care trăiesc de aproape 10 ani cu chirie, deoarece proprietarul nu le va mai prelungi contractele. Motivul- este ilegal, iar clădirea este degradată.

Blocul este proprietatea Direcţiei Agricole Cluj, care ar fi emis în ultima vreme notificări prin care i-a anunţat pe oameni că nu le va prelungi contractele. Locatarii se mai plâng şi de faptul că deşi au apelat la autorităţile locale, nimeni nu îi ascultă, iar ei vor rămâne pe drumuri.

Situaţia locatarilor de pe strada Fagului din Cluj-Napoca este cu atât mai delicată cu cât cei mai mulţi dintre aceştia sunt oameni în vârstă sau suferă de anumite boli şi dizabilităţi.


“Ni s-a spus că nu ne mai lasă să stăm pentru că e degradată ( n.red-clădirea), dar nu este, pentru că noi am băgat o grămadă de bani aici, locuim aici de 10 ani şi am pus geamuri termopane, uşă, am zugrăvit, am investit aici peste 100 de milioane de lei. Şi cine ne dă banii înapoi? Nu avem unde să mergem, am depus dosar la primărie, mi-au tot promis că îmi dau casă, nu mi-au dat, când o să îmi vină rândul… Ne-au anunţat acum 20 de zile să plecăm, dar unde să plecăm, să se înmulţeaască Clujul de boschetari…?” a spus una dintre locatarele blocului.

„Locuiesc aici cu mama, nu am unde să merg. E convenabil aici, ţinând cont de cât sunt chiriile acum. Am investit bani în renovarea apartamentului, am pus termopan, am zugrăvit, curentul şi l-a plătit fiecare, apa. Dar chiria unde a mers? Unde s-au dus baii. Locuiesc din 2009 aici, cu un contract făcut atunci şi reînnoit adiţional. la şase luni. De anul trecut ni s-a spus că s-ar putea închide, dar nu ştim ce o să facem”, a spus Laurenţiu Chiş, un alt locatar.   


“Primăria ar trebui să se implice”

La protestul locatarilor de pe strada Fagului au partcipat şi reprezentanţi ai Partidului România Unită.

Liderul PRU Cluj, Alexandru Cordoş atrage atenţia că trebuie găsite urgent soluţii cu atât mai mult cu cât este vorba de un caz social deosebit. Reprezentanţii PRU i-au invitat şi pe reprezentanţii autorităţilor locale, ai Prefecturii Cluj, Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Direcției Agricole Cluj și ai Casei Agronomului Cluj, care însă nu au răspuns invitaţiei.


“Noi ne-am alăturat demersurilor pe care ei le-au făcut în ultima perioadă de timp. Încă din perioada în care eram senator am primit mai multe memorii şi am făcut mai multe demersuri, inclusiv la Parlament, la miniştri, la Primărie pentru a găsi o soluţie. Din păcate, de vreo 10 ani nu s-a găsit o soluţie, în fiecare an li s-a prelungit contractul de închiriere, iar acum li s-a pus în vedere ca în termen de 15 zile să părăsească această locaţie. Majoritatea dintre ei sunt oameni care şi-au pierdut locuinţele, fie revendicate, demolate, mulţi sunt persoane cu dizabilităţi şi nu au posibilităţi să meargă undeva, să îşi găsească o chirie, în mod individual. De aceea, fiind peste 70 de persoane, cred că este un caz social. Nu se poate ca nimeni, niciuna dintre autorităţile locale să nu vină şi să încerce să găsească o soluţie, fie prelungirea contractelor, fie nişte locuinţe sociale pentru ei. Am făcut şi am chemat aici, prin adrese scrise atât Primăria, Consiliul Local, reprezentanţi ai Prefecturii Cluj, ai Direcţiei Agricole, căruia se subordonează această Casă a Agronomului. Ei plătesc chirie către Casa Agronomului, Direcţia Agricolă. Primăria nu are niciun fel de atribut aici, dar aceşti oameni au cereri la primărie ca să primească locuinţă şi pentru că sunt oameni cu domiciliul în Cluj-Napoca nu poţi să nu vezi că este o problemă reală. Măcar din acest punct de vedere primăria ar trebui să se implice şi să găsească o soluţie. Noi ne am alăturat acestora, am un dosar aici plin cu cereri, memorii de la aceste persoane, am mai avut câteva întâlniri, am mai încercat pe cale amiabilă să găsim soluţii. Comisia de Dialog Social  a Prefecturii sau Primăria pot găsi soluţii, fie în prima fază prelungirea cu un an, iar apoi soluţia ar fi identificarea unei locuinţe în municipiul Cluj-Napoca. Am făcut apel inclusiv la Ministerurl Agriculturii care prin Direcţia Agricolă, prin Prefectură, să încerce să găsescă o soluţie. Nu am primit răspuns încă”, a spus Alexandru Cordoş.  

“Ilegal şi periculos”

Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun pe de altă parte, că oamenii din blocul de pe strada Fagului nu au fost anunţaţi de pe o zi pe alta.


Directorul adjunct al Direcţiei Agricole Cluj Mihai Arsene explică faptul că pe de o parte, legea nu le mai permite prelungirea contractelor, iar pe de altă parte, clădirea este degradată şi reprezintă un pericol. “Această Casă a Agronomului a existat şi ca instituţie până în decembrie, când s-a desfiinţat şi a trecut la Direcţia Agricolă. Direcţia a trecut în propunerea de buget pe anul acesta să continue cu închirierea deşi ştiam că nu mai are atribuţii şi nu mai are posibilitatea de a închiria. Am solicitat Ministerului, care ne-a tăiat din buget şi au spus că nu se mai poate închiria pentru că nu avem activitate de închiriere, de obţinere de venituri din închirieri. Deci nu li s-au mai putut prelungi contractele. Nu a fost reziliat contractul, ci nu s-au mai prelungit. Nu mai putem să facem contract pentru că nu mai avem voie legal. Pe de altîă parte, această clădire este într-o stare de degradare avansata.  Chiar unii dintre cei de acolo recunosc că nu sunt condiţii pentru a locui acolo, dar nu au unde merge. Acolo se poate întâmpla oricând o nenorocire. Nu este gaz metan, în mai multe rânduri s-a aprins instalaţia din perete şi a fost în pericol să se aprindă clădirea. Ce putem face? să încălcăm legea şi să ne luăm responsabilitatea asupra noastră? Pentru că dacă mâine se întâmplă ceva acolo, noi răspundem. Nu i-am dat de pe azi pe mâine afară. Le- am spus din decembrie când li s-a prelungit contractul, că nu se mai poate prelungi”, a declarat Mihai Arsene, directorul adjunct al Direcţiei.  

Ce poate face Primăria

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei spun că repartizarea unei locuinţe se face în baza unor criterii. Dacă aceştia au depus dosare, trebuie să aştepte analizarea lor.  


“Primul pas pentru obţinerea unei locuinţe este să îşi depună dosarul. Locuinţele se alocă în funcţie de lista de priorităţi. Sunt mai multe cazuri sociale, de aceea există nişte criterii, nişte puncte care se acordă, iar în funcţie de acestea, ei primesc locuinţă”, spun reprezentanţii primăriei Cluj Napoca.

abonare newsletter