Actualitate

Primele demiteri în cazul crizei vaccinurilor. Epidemia de rujeolă a afectat şi judeţul Cluj.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea conducerii direcţiilor de sănătate publică din mai multe judeţe.

Primele demiteri în cazul crizei vaccinurilor Primele demiteri în cazul crizei vaccinurilor

Potrivit Raportului privind Programul Naţional de Vaccinare, publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, cinci direcţii de sănătate publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală, rata de vaccinare la nivel judeţean fiind, în aceste cazuri, sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat.

Este vorba despre judeţele Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov.


Prin urmare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi sănătate publică ai direcţiilor de sănătate publică din aceste cinci judeţe, iar în cazul celorlalţi directori de direcţii de sănătate publică din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.

Un deces la Cluj

Astfel, potrivit raportului, conform datelor CNSCBT, de la debutul epidemiei de rujeolă, respectiv februarie 2016, numărul total de cazuri confirmate în România, raportate până la data de 21 iulie 2017, este de 8.246, din care 32 de decese. Cele 32 de decese au fost înregistrate: opt — în judeţul Timiş, şase — în Arad, şapte — în Dolj, trei — în Caraş Severin, câte unul — în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.


Acoperirea vaccinală, în scădere

De asemenea, în document, Ministerul Sănătăţii arată că mortalitatea înregistrată este de 4 la 1.000 de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, respectiv de 1-2 la 1.000. Potrivit MS, s-a ajuns în această situaţie din cauza scăderii continue a acoperirii vaccinale în ultimii 10 ani.

Totodată, se precizează că principalele trei cauze ale nevaccinării au fost, în ordine, faptul că părinţii au fost chemaţi cu copiii la vaccinare, dar nu s-au prezentat, refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, iar cea de-a treia cauză enumerată este faptul că nu a existat vaccin disponibil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter