Actualitate

DEZASTRU în trenurile CFR. Condițiile din compartimente lasă de dorit, iar CFR-ul trage chiulul

CFR-ul nu mai face față să-și întrețină garniturile.

Plângerile cu privire la condițiile din trenurile CFR se înmulțesc pe zi ce trece. Majoritatea oamenilor care au călătorit cel puțin o dată cu trenul au rămas complet dezamăgiți de condițiile din compartimente și toalete.

Numărul de vagoane modernizate până în prezent reprezintă o parte neînsemnată din totalul de vagoane deținute de CFR Călători. Majoritatea garniturilor au rămas cu aceleași scaune rupte și geamuri murdare, aceleași toalete  care reprezintă adevărate focare de infecții pentru călători și aceleași mirosuri variate și neplăcute.


Lista nu se încheie aici, iar cele care creează un adevărat pericol pentru pasageri sunt șinele de cale ferată pe care circulă trenurile CFR. În unele porțiuni și pe anumite poduri vechi, viteza este și de 10 ori redusă, pentru evitarea unei tragedii.

„E incredibil ce se întâmplă. Uneori mă întreb cum pot să circule aceste garnituri, care nu sunt altceva decât niște containere de fier vechi. Ți-e și frică să mergi cu trenul.” a spus o femeie. Alții sunt de părere că în România nu se va schimba nimic până nu vor muri oamenii în masă: „Până nu se va întâmpla o tragedie ca cea de la Colectiv, nu se va mișca nimic. Am înțeles că nu sunt fonduri pentru modernizarea trenurilor, că nu sunt bani, dar trebuie să recunoaștem că și se fură foarte mult.” a declarat unul dintre pasageri.


Dacă condițiile din trenuri lasă de dorit, nici punctualitatea acestora nu este un punct forte: „Dacă e să vorbim de punctualitate, acest cuvânt nu se regăsește în serviciul zilnic de la CFR. Pot număra pe degetele de la o mână de câte ori nu am așteptat trenul. În general pe ruta pe care călătoresc întârzierea este de minim 20-30 de minute. Mi s-a întâmplat să aștept trenul iarna și 80 de minute.” a spus studenta Mădălina Pârlog.

CFR-ul se apără mereu cu aceiași scuză: „Nu sunt bani!


În acest sens, CFR Călători se apără și precizează într-un comunicat trimis la Monitorul de Cluj că: „Începând din anul 2011, CFR Călători nu a mai beneficiat de investiții de la Bugetul de stat pentru achiziţia de material rulant nou. Investițiile s-au realizat numai prin modernizarea unor vagoane şi locomotive în limita fondurilor proprii de investiții, care reprezintă mai puțin de 10% faţă de perioada de dinainte de anul 2011.”

Pentru statul român se pare că CFR-ul a devenit un ghimpe în spate, greu de întreținut și pe care nu și-l permite. CFR declară teoretic cum se poate îmbunătăți sistemul de căi ferate române, dar nu și ce se va realiza practic: „Creșterea gradului de confort se poate realiza prin investiții: fie prin achiziţie de vagoane noi, fie prin modernizări.” Mișcări în acest sens se fac, dar cu viteza melcului: „În 2016, în baza unui contract subsecvent finanţat prin fonduri proprii au fost modernizate 15 vagoane, acestea fiind dotate şi cu instalaţii de climatizare.”


După promisiunile CFR, până în 2017 climatizarea ar fi trebuit să fie asigurată în toate garniturile

Pe perioada verii plângerile în legătură cu lipsa aerului condiționat se înmulțesc: „Vara e un adevărat calvar să circuli cu trenul, când nimerești într-un vagon fără aer condiționat.” sunt de părere studenții, care deși au gratuitate, condițiile deplorabile din vagoane și toalete îi fac să evite pe cât posibil călătoria cu trenul. În majoritatea cazurilor, problema a fost soluționată prin mutarea pasagerilor în alte vagoane, unde erau locuri disponibile și clima funcționa corespunzător. CFR Călători a demarat un proiect încă din 2015 prin care să doteze toate garniturile, inclusiv cele Regio, cu aer condiționat.


În 2015 Societatea de Transport Feroviar promitea că până în 2017, problema lipsei aerului condiționat din trenuri va fi rezolvată: „CFR Călători are în pregătire un amplu program de dotare a trenurilor cu aer condiționat, în baza unui ordin de ministru care prevede ca, până în 2017, climatizarea să fie asigurată în toate garniturile, inclusiv în cele de tip Regio”.

În prezent, realitatea arată că promisiunile au fost uitate sau au fost îndeplinite pe jumătate, deoarece doar o parte din garnituri au fost dotate cu climatizare. Întrebarea de pe buzele tuturor este aceeași de fiecare dată când CFR-ul promite ceva și nu se ține de cuvânt: „Ce s-a întâmplat cu banii alocați pentru modernizarea și climatizare garniturilor?”

Costul dotării unui vagon cu aer condiționat este estimat la 400.000 lei. Dacă acum CFR Călători declară că nu sunt fonduri, în 2015 existau și bani și proiect de climatizare, dar se pare că voința s-a pierdut pe drum: „Acum avem și fonduri alocate pentru a realiza licitații numai pentru climă și trebuie să mai ținem cont de un lucru care ne presează: din 2017 trebuie să avem toate vagoanele, inclusiv trenurile Regio, cu clima în funcțiune. Este un ordin al ministrului, 723 din 2015, care modifică alt ordin al ministrului Transporturilor, nr. 153 din 2011, care prevede acest lucru, iar noi deja am început pregătirile", spunea CFR în 2015.

Societatea Națională de Transport Feroviar rămâne o cauză pierdută

Din comunicatul CFR reiese că nimeni nu mai dorește să investească în Societatea Națională de Transport Feroviar, societate pentru care viitorul nu se arată deloc promițător: „Societăţile comerciale reparatoare de profil, în ultimii ani, şi-au reorientat activitatea din ce în ce mai mult către alte pieţe, fiind tot mai puţin interesate pentru reparaţia parcului de vagoane al CFR Călători, în ciuda faptului că organizăm periodic licitaţii publice, în încercarea de a repara un număr cât mai mare de vehicule. Aceste licitaţii în multe cazuri rămân neadjudecate.”

Prea puțini dintre călători sesizează programele de reparații realizate de CFR, fie pentru că eforturile lor sunt minime, fie pentru că pentru anumite garnituri aceste reparații nu există.

În acest sens, CFR-ul este singurul care spune că modernizări se fac periodic, deși aceastea nu se văd: „Cu toate acestea, CFR Călători a derulat şi derulează periodic programe de reparaţii planificate din fonduri proprii, pentru asigurarea unui transport în condiţii de siguranţă şi confort. Parcul activ de material rulant include unităţi care sunt sigure şi apte de circulaţie”, declară reprezentanții CFR.

Pentru perioada următoare, CFR Călători a publicat în SEAP documentația pentru derularea unei proceduri privind dotarea cu instalaţii de climatizare a încă 59 de vagoane în baza unui acord cadru care va fi încheiat pe 4 ani: „În funcție de fondurile de care CFR Călători va dispune, va putea încheia contracte subsecvente cu câștigătorul licitației. De asemenea, în perioada următoare vor fi lansate în SEAP documentațiile pentru organizarea de proceduri de achiziții,  iar baza unor acorduri cadru se vor achiziționa servicii de modernizare a circa 75 de vagoane și dotarea a 40 de vagoane cu echipamente și instalații”, se arată in comunicatul CFR.

Totuși un detaliu este esențial, deoarece aceste învestiții, după cum se arată în comunicat, se vor realiza „în funcție de fondurile de care CFR Călători va dispune”, dar tot CFR-ul declară că nu sunt fonduri. În aceste condiții, declarațiile Societății Naționale de Transport Feroviar se bat cap în cap, iar oamenii rămân la fel de nemulțumiți și cu aceleași garniture antice și nesigure.

Ultimele Stiri
abonare newsletter