Actualitate

FESTIVALUL care a pornit de la o zi de naștere și a ajuns la 7000 DE PARTICIPANȚI. „MOX este o excursie la munte cu cortul cu 2000 DE PRIETENI”

O echipă de tineri clujeni a creat primul festival cu obiectiv turistic din România

MOX sau Music Outdoor eXperience a devenit în 6 ani unul dintre cele mai memorabile evenimente în aer liber și nu oriunde, ci în creierul munților, departe de agitația orașului, unde libertatea, distracția, aventura, ineditul și relaxarea sunt cuvinte la ordinea zilei.

Anul acesta, în perioada 27-30 iulie, organizatorii au mărit doza de distracție și plănuiesc o experiență de neuitat în Valea Drăganului, acolo unde participanții se vor putea bucura de activități care mai de care mai interesante:


„Oamenii care vin la Mox pot participa la atelierele de făcut măști tradiționale, sculpturi în bote, atelier de mișcare, de proză și poezie. Mai sunt ateliere de făcut ie, de pictat traiste, atelier de pictură și graffiti, de făcut codițe împletite, tatuaje cu hena ș.a. Prietenii noștri se pot relaxa în zona cu hamace. Există două scene cu muzică bună. Avem un topogan de apă construit pe deal și multe alte surpize pentru cei care doresc să devină prietenii noștri”, a spus Marius Bugeac, organizatorul evenimentului.

Acesta împreună cu o echipă de 10 oameni au pus pe picioare campingul de proporții. Lor li s-au alăturat 23 de voluntari și împreună creează an de an un minunat „vibe de munte” așa cum declară oamenii care vin acolo și nu mai vor să plece.


Evenimentul a pornit de la o zi de naștere și a ajuns la 7000 de participanți

Marius Bugeac își amintește cu mândrie cum a pornit totul și spune că rămâne uimit de fiecare dată de proporțiile pe care le-a luat evenimentul într-un timp relativ scurt: „Evenimentul a pornit de la o zi de naștere în 2011 în Măgura Tarcăului și cumva excursia a fost așa de frumoasă, încât după câteva luni, împreună cu trupa cu care am urcat sus ne-am propus să repetăm experiența.”


Tranziția de la o petrecere cu prietenii la un Festival s-a realizat treptat: „Prima dată au venit prietenii prietenilor noștri. Noi nu am avut pagină de facebook, nu ne-am promovat cu nimic. Toată promovarea a fost de la gură la gură”, a spus Bugeac.

De atunci experiența se tot repetă, iar de la an la an, organizatorii vin mereu cu ceva nou, care să îi încânte pe participanți: „Parteneriatele de anul trecut cu Iia Urbană, cu Zestrea, cu Primitive și cu Cinemobilul continuă și anul acesta, iar pe lângă acestea vom avea un atelier de teatru și improvizație. Încercăm să construim o bibliotecă în pădure, de unde lumea să își ia cărți și să le citească acolo în inima muntelui. Dorim să avem clase de yoga dimineața, plus alte activități pe care participanții le vor descoperi acolo”, a declarat organizatorul marii excursii la munte.


Cireașa de pe trot de la ediția de anul acesta va fi prezența la eveniment a unor artiști internaționali, care vor cânta pe scena făcută chiar de voluntari: „Pentru noi este un vis împlinit, faptul că începând de anul acesta vom avea și artiști internaționali la Mox: Mindscape și Mazde. În rest, muzica diferă de la dub la reghe, muzică house, electronică, hip-hop. Încercăm să oferim muzică de calitate și pentru toate gusturile.”, a menționat pentru Monitorul de Cluj Marius Bugeac.

Un eveniment pentru care banii nu contează, ci doar bucuria de pe fețele participanților


Deși pare imposibil de crezut, „familia Mox”, așa cum le place lor să fie numiți și care se ocupă ca evenimentul să iasă perfect în fiecare an, fac totul din pasiune și ca pe o muncă de voluntariat: „Tot ce e acolo e construit de mâna noastră. De la bar, la bănci, inclusiv toaletele, totul e ecologic, din lemn. Noi organizatorii stăm cam o lună la munte să pregătim evenimentul. Suntem împărțiți pe echipe. Și urcăm, coborâm de câte ori este nevoie petru a realiza un eveniment memorabil. E o aventură între prieteni și s-a creat o comunitate. Toti sunt voluntari și nici nu au acceptat să fie plătiți.”, a adăugat Bugeac.

Mai mult decât atât, acesta spune că în primii ani au venit cu bani de acasă doar pentru a recreea atmosfera Mox-ului: „În primii patru ani, evenimentul a ieșit pe minus financiar, dar cum toată lumea lucrează, nimănui nu i-a păsat, pentru că a fost mult prea frumoasă atmosfera, încât să ne doară că am venit cu bani de acasă.”

De la prima ediție a evenimentului lucrurile au evoluat, iar numărul participanților a crescut considerabil. În acest sens, organizatorul festivalului spune: „În 2012 a avut loc oficial prima ediție Mox, care pe atunci se numea Măgur Outdoor Experience, unde cred că au fost aproximativ 150 de participanți. Au avut loc acolo trei ediții extraordinare și ne-am dat seama că tot evenimentul are un mare potențial și că adunăm oameni cumsecade și iubitori de mers cu cortul în natură.”

În scurt timp „zona lor de joacă” a devenit neîncăpătoare, pentru că toți care veneau povesteau altora cât de bine s-au simțit și se întorceau cu prieteni noi în fiecare an: „Apoi ne-am dat seama că la eveniment vine deja din ce în ce mai multă lume, iar spațiul pe care îl aveam noi nu mai suporta numărul de oameni. Am îneput să căutăm zone din județ unde am putea merge și am realizat că e o modalitate extraordinară de a le promova.”

„Fără semnal la telefon viața e mai frumoasă!”

Nebunia lor și dorința de a fugi pentru câteva zile de agitația orașului i-a făcut să descopere minunate zone montane din România și în felul acesta să le promoveze. Peisajul verde de la înălțime le taie mereu respirația, iar acest lucru îi încarcă cu energie până la următoarea ediție:

„Anul trecut de exemplu am fost la Valea Drăganului, acolo vom rămâne și anul acesta. Ce-i fain aici e că am găsit un fel de platou într-o mini-vale, unde jumătate din versant e numai pădure. A fost multă muncă pentru a curăța pădurea de lemnul uscat căzut pe jos pentru a crea spațiul necesar unde să ne putem desfășura. Lemnul căzut l-am valorificat și am construit toată infrastructura: gardurile, scena, totul.”

Provăcările în vârf de munte, fără semnal la telefon sunt nenumărate, dar acestea creează experiențe memorabile: „Una dintre cele mai grele provocări de când organizăm Mox-ul a fost să tragem anul trecut cablul de curent un kilometru prin pădure, cu primarul de la Valea Drăganului care a lucrat cot la cot cu noi.” a povestit organizatorul evenimentului.

Întrebat fiind cum e viața fără telefon, acesta ne îndeamnă să o încercăm, pentru că sentimentul libertății este greu de descris în cuvinte: „Fără semnal la telefon viața e mai frumoasă!” Mai mult decât atât, Bugeac povestește întâmplările haioase în care participanții se rătăceau de grupul lor și se întorceau cu alți prieteni, pe care și-i făceau în doar câteva ore petrecute la Mox.

Organizatorul ține să precizeze că: „Nu noi facem Mox-ul, oamenii care vin la Festival fac Mox-ul. Noi doar oferim infrastructura necesară desfășurării excursiei la munte.”

„90% dintre oamenii care au fost o dată la Mox se întorc și în ceilalți ani”

Festivalul Mox se află anul acesta la a VI-a ediție, iar oamenii continuă să se adune în creierul munților. Totuși oraganizatorii spun că își doresc să păstreze comunitatea de prieteni „faini” care s-a creat: „Pe viitor nu vrem să trecem de 3000 de bilete vândute, asta e o decizie care s-a luat în grup, deoarece nu vrem să stricăm farmecul. Considerăm că suntem oameni faini în familie și ne e frică să nu vină alții cu rele intenții care să strice tot ce s-a creat până acum.”

Faptul că Festivalul are succes se datorează și oamenilor buni care au venit de la început cu unicul scop de a se distra și de a socializa, iar Marius Bugeac ține cu dinții de acest aspect, deoarece consideră că sufletul oamenilor face totul: „Partea frumoasă este că toți participanții sunt oameni cu spirit foarte prietenos, foarte de treabă. Anul trecut veneau oameni cu portofele găsite prin pădure cu tot cu bani, telefoane pierdute și le înapoiau proprietarilor.”

„Seara la focul de tabără dacă mergi singur, pleci cu cel puțin doi-trei prieteni de acolo. Festivalul acesta leagă adevărate prietenii”, a adăugat organizatorul.

Dacă elementele care conferă unicitate Festivalului Mox sunt greu de descris în cuvinte, un lucru este cert, oamenii care vin acolo rămân cuceriți pe viață de atmosfera excursiei la munte: „E atât de tare la Mox! În schimb prefer să spun că îmi pare sincer rău că lucrez la Mox pentru că nu mă pot bucura de aventura incredibilă pe care o trăiesc toți participanții acolo, nopțile nebune de vară în vârf de munte, în capătul lumii unde poți fi liber, să te relaxezi și să te distrezi. E greu de descris în cuvinte atmosfera faină de acolo, îi ceva care trebuie experimentat măcar o dată”, a concluzionat Marius Bugeac, organizatorul evenimentului care dă puls verii în fiecare an.

Etichete: festival aventura mox
Ultimele Stiri
abonare newsletter