Actualitate

COMERCIANȚII DE PEPENI sunt puși din nou la respect. Verificările în Cluj vor începe de SĂPTĂMÂNA VIITOARE

Comercianții de pepeni riscă amenzi dacă nu se vor conforma cu noul ordin al Ministerului Agriculturii. Aceștia sunt obligații din această lună să expună la locul de vânzare un afiș care să indice localitatea din care a fost recoltată marfa, data obținerii produsului și prețul de vânzare.

Direcția pentru Agricultură a Județului Cluj a anunțat că săptămâna trecută au fost desfășurate acțiuni de informare cu privire la regulile stricte pe care trebuie să le respecte comercianții de pepeni: „Colegii noștri de la serviciul inspecții au fost săptămâna trecută și i-au informat pe comercianții de pepeni, persoane fizice din județul Cluj, de pe raza muncipiului Cluj-Napoca în principal, cu privire la apariția acestui ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care impune etichetarea pepenilor la locul de vânzare.”

Afișul va trebui să fie într-un loc vizibil cumpărătorilor, fără a se deterioara și să aibă următoarele caracteristici: să fie confecționat din hârtie A4, plastifiată transparent, să fie imprimat landscape, față-verso, color, cu denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare.


„Comercianții, conform ordinului trebuie mai întâi să fie informați în legătură cu aceste reguli și abia, de săptămâna viitoare, de luni vor începe verificările cu privire la acest aspect.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Cluj-Napoca.

În cazul în care comercianții din piețe nu se vor conforma cu privire la acest aspect, aceștia riscă în primă fază amenzi cuprinse între 100-300 de lei: „Comercianții care nu respectă acest ordin riscă o contravenție care este prevăzută în legea 145 cu privire la reglementarea piețelor produselor agricole. Contravenția de neafișare a etichetei produsului este între 100 și 300 de lei.”, a adăugat purtătorul de cuvânt.


Întrebați dacă s-au conformat cu noul ordin al Ministerului Agriculturii, comercianții din piețe sunt revoltați și confuzi: „Am auzit, dar încă nu am pus nici un afiș! Mi se pare exagerat sincer! În fiecare an Ministerul Agriculturii vine cu noi prevederi pentru noi, doar pentru a oferi ocazia să ne dea amenzi. Pepenii sunt proaspeții, dacă nu ar fi nu ar sta pe tarabe.”, a spus unul dintre comercianții din Piața Agroalimentară din cartierul Zorilor.

Un alt vânzător spune că nu a auzit de această informație: „Eu nu am auzit de așa ceva. Și dacă pun un afiș cu data recoltării și prețul, nu e bine?”. Comercianții clujeni o iau încet și nu se sperie de amenzile care vor veni dacă nu vor respecta ordinul: „Știu de ordin, au fost zilele trecute și ne-au anunțat, ne-au arătat cum trebuie să arate afișul, dar mi se pare complicat. Vom pune afișul, ce să facem? Ne adaptăm! Ordinul se execută, nu se discută!”, a spus o femeie de la taraba cu pepeni.


Până se vor conforma, comercianții de pepeni renunță cu greu la afișele cu prețul produsului, scrise cu carioca, ce cuprind diferite texte, care mai de care mai inventive, care în opinia lor îi fac pe clienți să le cumpere marfa.

Etichete: amenzi
Ultimele Stiri
abonare newsletter