Actualitate

ActiveWatch, despre cazul Mircea Barbu: "Abuzurile în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei"

Organizațiile Activewatch, CJI și Kompatibil condamnă decizia conducerii Adevărul de a-l concedia pe jurnalistul Mircea Barbu, şeful departamentului video al publicaţiei.

Mircea Barbu și consultantul Roger Stone - Sursa foto: paginademedia.ro Mircea Barbu și consultantul Roger Stone - Sursa foto: paginademedia.ro

Acesta a fost concediat, vineri, după ce refuzat să cenzureze un interviu realizat cu fostul consilier de campanie al lui Donald Trump, Roger Stone și a vorbit public despre aceste presiuni, scrie paginademedia.ro..

"Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial și dreptul jurnaliștilor de a refuza ingerințe editoriale care contravin conștiinței", se arată în reacţia Actiwatch.


Mai mult, organizaţia de media cere poliţiei "să ancheteze cu celeritate aptele sesizate de Mircea Barbu și să sancționeze conform legii făptuitorii".

Reamintim că jurnalistul Mircea Barbu a fost concediat vineri de la Adevărul, prin desfiinţarea departamentului de video în care activa, pentru că a refuzat să scoată două întrebări din interviul realizat de acesta cu Roger Stone, fostul consilier de campanie a preşedintelui SUA Donald Trump. 


Reacţia publicată de Activewatch

ActiveWatch condamnă abuzurile conducerii Adevărul


Conducerea publicației Adevărul i-a cerut unui jurnalist să cenzureze un interviu, după care l-a concediat pentru că nu s-a conformat ordinului.

Reacția conducerii ziarului Adevărul a venit sub forma unei execuții administrative – ziaristul neascultător a fost concediat prin desființarea departamentului în care activa.


Măsura aceasta reprezintă acoperirea legală a deciziei de a elimina din redacție un angajat care nu s-a supus ordinelor abuzive ale conducerii, punând conștiința profesională și dreptul publicului la informare mai presus de interesul personal de a își proteja locul de muncă. Mesajul de forță transmis de conducerea ziarului celorlalți membri ai redacției este cât se poate de clar.

Conducerea Adevărul nu s-a mulțumit însă cu presiunile editoriale, cenzura și concedierea abuzivă. Luni, 10 iulie, conform propriilor declarații, Mircea Barbu a fost amenințat și insultat de Călin Nicolescu, redactorul adjunct al ziarului.


Organizațiile semnatare condamnă aceste abuzuri în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani.

Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial și dreptul jurnaliștilor de a refuza ingerințe editoriale care contravin conștiinței, așa cum sunt statuate inclusiv de principiile etice adoptate și publicate pe pagina sa de internet.

De asemenea, cerem Poliției să ancheteze cu celeritate faptele sesizate de Mircea Barbu și să sancționeze conform legii făptuitorii

Etichete: adevarul holding
Ultimele Stiri
abonare newsletter