Actualitate

Un clujean cu handicap şi prietenul lui traversează Transfăgărăşanul pe bicicletă

Clujeanul Andrei Haţegan, diagnosticat cu o deficienţă gravă de vedere, împreună cu prietenul său, Andrei Niculescu, au pornit,luni, într-o cursă în tandem pe bicicletă, de 400 de kilometri, de la Curtea de Argeş spre Cluj-Napoca, pentru a atrage atenţia asupra integrării persoanelor cu dizabilităţi.

Un clujean cu handicap şi prietenul lui traversează Transfăgărăşanul pe bicicletă Un clujean cu handicap şi prietenul lui traversează Transfăgărăşanul pe bicicletă

Andrei Haţegan a declarat, luni, că echipa se numeşte ”Doi la pedale”, cei doi antrenându-se intens cu o lună şi jumătate înainte de start, potrivit mediafax.

”Am pornit, luni, împreună cu prietenul meu, Andrei Niculescu, într-o cursă de la Curtea de Argeş spre Cluj-Napoca, în tandem pe bicicletă, pentru a atrage atenţia asupra integrării persoanelor cu dizabilităţi în societatea românească. Vreau să arăt că şi persoanele cu handicap pot face sport, este nevoie doar de puţină ambiţie şi de prieteni, şi pot fi integrate în societate foarte uşor prin diferite activităţi. În plus, suntem eco ambasadori ai Festivalului Electric Castel de la Bonţida şi pedalăm şi pentru a susţine transportul alternativ la maşină. În demersul nostru susţinem şi protejarea mediului şi plantarea de copaci. Traseul pe care îl vom străbate în două zile şi jumătate măsoară 400 de kilometri, cu o diferenţă de nivel de 5.000 de metri şi include şi traversarea Trasfăgăraşanului”, a spus Haţegan.


Cei doi au ales ca punct de pornire Curtea de Argeş deoarece şi-au dorit să pună o cărămidă la integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societatea românească, la fel cum meşterul Manole a început să zidească Mănăstirea Curtea de Argeş.

”Nu cred că vom întâmpina probleme din cauza caniculei, decât ploaie, mai bine căldură. Pe Transfăgărăşan va scădea temperatura, vremea nu va fi o problemă. Sper ca acest eveniment să fie doar începutul unui şir lung de evenimente care să aducă laolaltă diferite categorii sociale”, a mai spus tânărul ciclist.


Andrei Haţegan suferă de retinopatie pigmentară, o boală foarte gravă, genetică şi ereditară, care duce la pierderea treptată a vederii. El lucrează la Cluj-Napoca într-o firmă de IT ca programator, iar Andrei Niculescu este project manager într-o companie multinaţională, cei doi cunoscându-se în perioada facultăţii.

Prin acţiunea începută luni, echipa „Doi la Pedale” şi-a propus şi dotarea Liceului pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca cu două biciclete tandem şi echipamentul necesar folosirii acestora.


Echipa ”Doi la Pedale” va ajunge miercuri la Cluj-Napoca după care va sosi în comuna Bonţida unde, în aceeaşi zi, începe Festivalul Electric Castle găzduit de Castelul Banffy.

Ultimele Stiri
abonare newsletter