Actualitate

Curăţenie generală în Parcul Feroviarilor. Când va începe adevărata modernizare - FOTO

După publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern de trecere în proprietatea municipiului Cluj-Napoca a Parcului Feroviarilor, Primăria a început acțiunile de curățenie.

În primă fază, municipalitatea se va ocupa de eliminarea resturilor menajere și a rampelor clandestine, toaletare preliminară, cosire etc.

“În perioada următoare, în urma consultării cu societatea civilă și a aprobării Comisiei de estetică urbană, se va realiza o amenajare temporară a Parcului Feroviarilor”, spune primarul Emil Boc.


Concomitent, Primăria demarează procedura de organizare a unui concurs de soluții în vederea modernizării complete a acestuia, care presupune următoarele etape: semnare contract pentru realizare temă și regulament de concurs; dezbateri publice cu privire la tema de proiectare; aprobare buget prin hotărâre de Consiliu Local și transmitere documentație pentru concurs către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP); validare concurs; depunerea soluțiilor de către concurenți; jurizare și publicare anunț câștigători.

“După perioada legală de contestații, urmează semnarea contractului de proiectare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentație tehnică pentru autorizația de construcție, asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor), lansarea licitației publice pentru execuția lucrărilor şi execuția de lucrări propriu zise de modernizare”, mai spune primarul, care mai precizează că termenele concrete pentru fiecare etapă vor fi stabilite după consultarea cu specialiștii.


Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, întreg proiectul de amenajare temporară și modernizare finală va fi realizat în cadrul unui amplu proces de consultare publică, cu societatea civilă și cu toți cei care doresc să contribuie la reușita proiectului.

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca a intrat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca printr-o hotărâre de guvern dată în ultima zi a lunii iunie.


În luna martie, Ministerul Transporturilor a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care terenul de 5,3 hectare va intra în proprietatea publică a municipiului, iar vineri, în prima ședință a Guvernului Tudose s-a luat decizia ca acesta să intre în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.

"Se aprobă transmiterea unui teren, aferent Parcului Feroviarilor situat în Cluj-Napoca din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei de Căi Ferate CFR SA în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în vederea includerii în programul de reabilitare și modernizare, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local", precizează hotărârea de guvern.


Guvernul menționează că în cazul în care nu se respectă destinația acestuia de parc imobilul revine de drept în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor.

Predarea-preluarea terenului se va face în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.


Înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafaţă din oraş, întânzindu-se pe o suprafaţă de 5,4 hectare, în fiecare iarnă se amenaja Orăşelul Copiilor.

De ani buni, Parcul Feroviarilor a ajuns o ruină, este plin de buruieni, băncile sunt rupte, şina de cale ferată este năpădită de vegetaţie, aparatele de joacă pentru copii sunt distruse.

După un elan al societăţii civile de acum șase ani când a fost organizat un protest şi a fost realizată o petiţie pentru redarea parcului clujenilor, interesul pentru Parcul Feroviarilor s-a pierdut total.

Parcul Feroviarilor se află în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei.

În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.

Parcul Feroviarilor a fost şi subiectul unui scandal, în 2011, când activiştii de mediu au acuzat administratorul parcului că a tăiat ilegal copaci. Aceştia au organizat un protest în faţa parcului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter