Actualitate

Cod galben de caniculă. Măsurile luate de Primăria Cluj şi sfaturile medicilor

Vremea va continua să se încălzească joi, astfel că valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Județul Cluj se află sub un cod galben de caniculă. Primăria Cluj aluat primele măsuri specifice pentru vremea caniculară.

Valul de căldură se va intensifica astăzi şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Aproape toată ţara va fi sub cod galben, în timp ce cinci judeţe din sud şi sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34...36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.


Meteorologii susţin că în cursul nopţii de sâmbătă şi în cursul zilei de duminică vor fi înregistrate ploi, vijelii şi căderi de grindină.

Ce spun medicii

Ministerul Sănătăţii le recomandă oamenilor să evite, pe timp de caniculă, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide fără să aştepte apariţia senzaţiei de sete.


De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.


Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Specialiştii le recomandă oamenilor să consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.


Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

"Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită", arată Ministerul Sănătăţii.


Apă potabilă pentru clujeni pe durata caniculei

Primăria Cluj-Napoca a amenajat în oraș puncte de distribuire a apei potabile pentru a veni în sprijinul clujenilor pe durata caniculei. Au fost amplasate corturi în următoarele locuri:

Piața Lucian Blaga (lângă Casa de Cultură a Studenților);
Bd. Eroilor (lângă Monumentul Memorandiștilor);
Piața Unirii;
strada Memorandumului nr. 15 (în zona stației C.T.P.).

De asemenea, clujenii au la dispoziție puncte de distribuire a apei potabile și în farmaciile din oraș.

Pe lângă acestea, Primăria municipiului Cluj-Napoca le recomandă clujenilor următoarele măsuri:

să evite ieșirea din locuință în perioadele cu temperaturi ridicate;
să consume zilnic minim 2 litri de lichide  - apă plată, ceai sau sucuri naturale;
persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11.00-16.00;
persoanele vârstnice, bolnave sau cu dizabilități care locuiesc singure  vor fi vizitate cel puțin o dată sau de două ori pe zi de către aparținători;
pentru prevenirea insolațiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiațiilor solare;
în scopul prevenirii aparițiilor focarelor de incendii este necesară verificarea și deschiderea luminatoarelor din podurile locuințelor;
se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale și a miriștilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter