Actualitate

Spitalul Militar Cluj-Napoca, primul care a primit acreditarea

<p /><img src="documente/stories/08_august/02_ziua/04-doina baltaru adrian stan dumitru scarlat romulus dan serban camilio victor coste laszlo attila vasile somlea conf acred spitalul militar rp 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit luni certificatul de acreditare, fiind primul spital din ţară care a obţinut acreditarea.

Doar trei unităţi sanitare au mai trecut de acest proces până acum.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit acreditarea cu brio, din cele 1.850 de criterii impuse de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) doar 11 nu au fost îndeplinite în totalitate.


Ceremonia oficială de înmânare a certificatului de acreditare a Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca a avut loc luni, în prezenţa preşedintelui CoNAS, Romulus Dan Şerban, a conducerii spitalului şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.

Procesul de acreditare presupune respectarea unor standarde de calitate în ceea ce priveşte serviciile medicale şi de respectare a drepturilor pacienţilor. După cum a explicat Romulus Dan Şerban, Spitalul Militar Cluj-Napoca a îndeplinit 97,47% din cele 1.850 de criterii impuse în procedeul de acreditare.


2 ani de muncă pentru îndeplinirea criteriilor

Colonelul doctor Camilio-Victor Coste, comandantul Spitalului Militar, a explicat că s-a muncit timp de 1 an şi 8 luni pentru a ajunge la îndeplinirea criteriilor din procesul de acreditare. Până în toamna anului viitor, conducerea spitalului îşi propune tranformarea unităţii sanitare în spital clinic de urgenţă pentru a deservi un număr cât mai mare de pacienţi. „Până la anul în toamnă intenţionăm să reuşim încadrarea în spital clinic de urgenţă. Nu este un spital doar al militarilor, ci al întregii populaţii”, a spus colonelul Coste.


Spitalul, clasificat doar la categoria III

Cu toate că Spitalul Militar a primit cu brio acreditarea, ceea ce înseamnă că oferă servicii de calitate pacienţilor, Ministerul Sănătăţii l-a încadrat doar la categoria a III-a cu plan de conformare, în urma procedurii de clasificare a tuturor spitalelor din ţară. Comandantul spitalului clujean nu înţelege de ce a fost încadrat doar în categoria a III-a, cu toate că la autoevaluare au solicitat categoria a II-a.


În 5 zile s-a creat separarea circuitelor

Romulus Dan Şerban a afirmat că a fost impresionat de hotărârea cu care cei de la Spitalul Militar şi-au dorit obţinerea acreditării şi a dat ca exemplu crearea în doar cinci zile a unui circuit prin care au fost separaţi pacienţii aseptici de cei septici. „În doar cinci zile s-a făcut separarea pacienţilor aseptici de cei septici, ceea ce înseamnă că li s-a redus riscul de infecţii nosocomiale”, a precizat Şerban.


El a adăugat că niciun spital din lume nu îndeplineşte 100% din criteriile de acreditare din cauză că există o dinamică permanentă în ceea ce priveşte serviciile medicale.

Unele spitale care nu merită să existe

Preşedintele CoNAS a mai spus că vor exista spitale în ţara noastră care nu vor primi acreditarea.

„Există unele spitale care nu merită să fie spitale. Sunt o bătaie de joc pentru consumatorii de servicii medicale. Un astfel de spital poate fi privatizat, transformat în centru de sănătate sau centre sociale pentru ajutorarea unor persoane aflate în dificultate”, a declarat Romulus Dan Şerban.

abonare newsletter