Actualitate

Fraude pe internet la Loteria Vizelor

<p /><img src="documente/stories/08_august/02_ziua/06-loteria-vizelor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai mulţi cetăţeni români au primit emailuri nesolicitate care îi înşţiintează că au fost incluşi în program şi vor deveni rezidenţi pe teritoriul american.

Condiţia ar fi fost să se plătească o taxă între 500 şi 1.000 de euro.

Consulul General al SUA la Bucureşti, Laurie Meininger, a atras atenţia asupra fraudelor cu vize, pe Internet, arătând că, în ultimele luni, peste 600 de români s-au adresat ambasadei americane pentru a reclama că au fost victime ale unor astfel de tentative.


E-mailuri false

Secţia Consulară a misiunii diplomatice a fost informată că mulţi cetăţeni români şi din alte părţi ale lumii au primit emailuri nesolicitate de la diverse adrese care îi înşţiintează că au fost incluşi în program şi vor deveni rezidenţi pe teritoriul american, cu condiţia să plătească o taxă de procesare. „Din păcate, există o reţea frauduloasă extrem de sofisticată pe Internet. Din fericire, majoritatea românilor ne contactează înainte de a trimite banii care li se cer. Li se cer - şi este o fraudă - între 500 şi 1.000 de euro pentru o taxă de imigrare în SUA. Vreau să le spun tuturor că aceste mesaje nu provin de la Guvernul SUA”, a explicat Meininger. “Nu ştim câţi oameni au fost păcăliţi astfel, dar vă pot spune că, începând din luna aprilie, am primit peste 600 de plângeri de la persoane care au primit e-mail-uri frauduloase. Recent am răspuns unui număr de 100 de e-mail-uri şi 20 de telefoane referitoare la astfel de fraude”, a adăugat ea.


Românii nu au “muşcat”

Potrivit oficialului american, îmbucurător este faptul că nici una dintre cele 600 de persoane nu au crezut în autenticitatea mesajelor pe care le-au primit. Surprinzător este însă, din perspectica consulului american, că mulţi dintre aceştia nu se înregistraseră în niciun program şi au fost uimiţi să primească mesajul. “Cea mai bună abordare este să vă uitaţi cu atenţie la adresa de e-mail de la care aţi primit mesajul şi să ştiţi că Guvernul american nu foloseşte terminaţiile .org sau .com. Orice adresă oficială de e-mail din partea guvernului american se termină cu .gov”, a spus consulul. Laurie Meininger a adăugat că aceia care s-au înscris în mod corect în Loteria Vizelor nu vor primi niciun e-mail, ci vor avea la dispoziţie un număr de înregistrare obţinut după ce s-au înscris legal şi cu acest număr se vor conecta la site-ul Guvernului SUA. Ambasada SUA reaminteşte că cei selectaţi aleatoriu nu sunt informaţi prin e-mail. “Dacă primiţi un e-mail care vă informează că aţi fost selectat, nu plătiţi nicio sumă de bani şi vizitaţi pagina de internet www.dvlottery.state.gov pentru mai multe informaţii”.


Oficialul american a atras atenţia că este vorba despre fraude care se comit nu doar în România, ci în toată lumea. Programul Loteria Vizelor este unul dintre cele mai populare. Peste 27.000 de români au emigrat în SUA prin intermediul acestui program începând din 1995.

Ultimele Stiri
abonare newsletter