Actualitate

Rectorul UBB: Politicienii să nu se joace cu demnitatea românilor. S-ar putea ca mămăliga să explodeze din nou

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a avertizat politicienii să nu se joace cu demnitatea şi cu onoarea milioanelor de români, fiindcă s-ar putea să vină curând un moment când "mămăliga va exploda" din nou, referindu-se la negocierile cu UDMR.

 Rectorul UBB: Politicienii să nu se joace cu demnitatea românilor. S-ar putea ca mămăliga să explodeze din nou Rectorul UBB: Politicienii să nu se joace cu demnitatea românilor. S-ar putea ca mămăliga să explodeze din nou

Potrivit unei postări de miercuri pe o reţea de socializare cu titlul "Gânduri despre români şi România în momente de cumpănă", Ioan Aurel Pop a arătat că autorităţile române, înainte de a recunoaşte în România vreun alt privilegiu pentru maghiari, trebuie să se asigure de garantarea de către Ungaria şi de către minoritatea ungară din România a respectării Zilei Naţionale a României.

"Oare să fi uitat politicienii români toată această zbatere istorică salvatoare, care ne-a condus spre deciziile fundamentale de la 1918 ? Oare să nu mai existe deloc credinţă în naţiunea română ? Oare să fi ajuns noi, românii şi ţara noastră, o marfă la masa de negocieri murdare a politicienilor ? Noi respectăm ziua de 15 martie, deşi ne jigneşte sentimentele şi demnitatea naţională. De aceea, credem că autorităţile române, înainte de a recunoaşte în România vreun alt privilegiu pentru concetăţenii noştri, trebuie să se asigure de garantarea de către Ungaria şi de către minoritatea ungară din România a respectării Zilei Naţionale a României, de recunoaşterea oficială a meritului armatei române care, în 1919, a salvat Europa Centrală de <> (mai corect, de pecinginea comunistă), de crearea condiţiilor de conservare a identităţii naţionale a românilor din Ungaria. Ar fi bine ca politicienii de la Bucureşti să nu se joace cu demnitatea şi cu onoarea milioanelor de români, fiindcă s-ar putea să vină curând un moment când <> din nou", a subliniat Pop.


Rectorul UBB a afirmat că există în istoria popoarelor victorii pe câmpurile de război care nu valorează nimic, "dar există şi cedări nepermise în timpuri de pace care reprezintă preţul a zeci de înfrângeri militare".

"Poporul român, umilit şi dispreţuit adesea de-a lungul istoriei, şi-a dobândit cu greu demnitatea din vremurile moderne, construindu-şi, de la 1848-1849 până la 1918, o ţară numită Ţara Românească sau România, cu un loc recunoscut între ţările lumii. Sărbătoarea naţională a acestei ţări este ziua de 1 Decembrie. Această zi dragă nouă, Ziua Naţională a României, a fost ignorată în 2016 de către diplomaţii maghiari, care au primit ordin de la Budapesta să nu participe la ceremoniile fireşti din cercurile oficiale, pe motiv că evenimentul <<îi jigneşte>>, că <>, când <>", a menţionat Ioan Aurel Pop.


Acesta a precizat că în ciuda acestui fapt, fără precedent în analele diplomaţiei între ţări aliate, diplomaţii români au participat peste tot la celebrările organizate de misiunile Ungariei oriunde în lume.

Etichete: UDMR ubb ioan aurel pop
abonare newsletter