Actualitate

Legea-cadru a asistenţei sociale va antrena modificări în alte 20 de legi

<p />Legea-cadru a asistenţei sociale va antrena modificări în alte 20 de legi, a declarat ministurl Muncii, Sebastian Lăzăroiu, la Realitatea TV. 

Prin această lege – care ar trebui votată în Parlament până la sfârşitul lunii septembrie – se încearcă reducerea dependenţei de ajutoare de stat.

“Ce înseamnă dependenţa asta de ajutoare? Există în momentul acesta oameni, nu i-am numărat, nu ştim nici măcar câţi sunt, dar presupun că nu sunt puţini, care trăiesc doar din ajutoare, deci n-au niciun interes să-şi caute un loc de muncă, pentru că statul le dă suficient - mai multe, sunt ajutoare cumulative -, le dă suficient cât să stea acasă. Să stea acasă, în faţa televizorului, să nu facă nimic. Suficient cât să nu-i împingă să caute un loc de muncă. Ori, cu asta trebuie să terminăm şi atunci trebuie să introducem nişte condiţionalităţi”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.


Ministrul muncii a subliniat că unele condiţionalităţi există deja în legile actuale, fiind impuse la acordarea unor ajutoare, însă vor apărea mai multe astfel de condiţii. “Ele sunt deja, chiar în legile actuale sunt introduse nişte condiţii ca să primeşti anumite ajutoare: să fii înregistrat la Oficiul Forţelor de Muncă şi să arăţi că îţi cauţi un loc de muncă, dar vor apărea mai multe condiţii de genul asta. Deci, reducerea dependenţei, primul lucru”, a adăugat ministrul muncii.

Focalizarea ajutoarelor


Un al doilea principiu al acestei legi este focalizarea ajutoarelor către cei care au cu adevărat nevoie de ei.

“Al doilea lucru, trebuie să focalizăm ajutoarele, banii aceştia puţini - pentru că nu avem mulţi bani - pentru asistenţa socială, dacă tot sunt puţini, haideţi să-i dăm celor care au cu adevărat nevoie de ei”, a adăugat Lăzăroiu. Aceştia sunt, potrivit ministrului, bătrâni singuri, familii cu foarte mulţi copii, familii în care nici soţul şi nici soţia nu lucrează din cauză că au o dizabilitate.


Din 54 de ajutoare, la anul rămân 9

“Trebuie mers în continuare pe testarea mijloacelor, să vedem dacă într-adevăr îşi pot susţine familia cu banii pe care îi câştiga. Mai mult decât atât, de la anul nu vom mai avea acel venit minim garantat şi, în general, nu vom mai avea o puzderie de ajutoare. În momentul ăsta sunt vreo 54... Reducem la nouă categorii mari de ajutoare şi o să fie: venit minim garantat, alocaţie de sprijin familial şi ajutoarele de încălzire, cumulate într-un singur ajutor, care se va numi «venit minim de inserţie»“, a adăugat ministrul Muncii.


Discuţia cu FMI

Sebastian Lăzăroiu a făcut referire şi la discuţia cu FMI despre sarcinile ce revin Ministerului Muncii.


“Aseară (vineri seară - n.r.) am avut discuţia doar pe sarcinile care revin Ministerului Muncii şi noi nu avem foarte multe lucruri de făcut pentru că multe s-au făcut deja. Codul Muncii...noi am discutat despre exact ce vă spuneam mai devreme: legea asistenţei sociale. Asta trebuie făcută rapid, cu principiile de care v-am vorbit. Ajutoarele de încălzire care acum, pe termen scurt trebuie stabilite”, a spus Sebastian Lăzăroiu.

În opinia acestuia, FMI este mulţumit de ce se întâmplă în România şi este chiar “surprins”.

“Mie mi se pare ca FMI este mulţumit de ce se întâmplă, din discuţia cu ei, şi eu cred că sunt şi surprinşi. Eu v-aş aminti un pic istoria: aprilie 2010. Când au venit aici, ştiţi foarte bine ce au spus. Au spus: n-avem încredere în voi, nu mai avem încredere. Măriţi taxele - e singura garanţie pentru noi că vă puteţi reveni din punct de vedere al reechilibrului bugetar, că aceasta era problema atunci, cu deficitul foarte mare. Deci, creşteţi veniturile la buget. Cum? Măriţi taxele. Este garanţia că vă faceţi treaba. Să creşti taxele e uşor. Şi vă amintiţi că atunci a fost o discuţie şi o confruntare, până la urmă, de idei şi poziţia guvernului a fost: nu, o să tăiem cheltuielile cu 25%”, a amintit şeful de la Muncă.

Sebastian Lăzăroiu a adăugat că delegaţia FMI a fost foarte sceptică în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor de austeritate anunţate anul trecut de guvern, afirmând că oamenii nu le vor suporta şi că vor fi demonstraţii de stradă.

În 2012, deficitul va trebui redus de la 4,4% la 3%, deşi anul viitor an va fi unul electoral, a mai spus Lăzăroiu la Realitatea TV, informează Agerpres.

abonare newsletter