Actualitate

După "Drumul Apusenilor", urmează "Drumul Bistriței". 16,8 mil. euro pentru 30 de km. de drum.

Deşi a luat un credit de 50 de milioane de euro pentru modernizare drumurilor judeţene, Consiliul Judeţean Cluj accesează noi fonduri europene pentru noi tronsoane. Asta după ce în luna mai, consilierii județeni au aprobat plata a 1,5 mil. euro/km la așa zisul "Drum al Apusenilor", fapt ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă se pregătește un nou tun Răchițele-Ic-Ponor.

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Judetean Cluj a depus, luni, spre evaluare proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriței, prin modernizarea și reabilitarea DJ 109 (intersecție DN1C – limită județ Sălaj).

Reabilitarea acestui drum județean reprezintă cel de-al doilea proiect care urmează să fie implementat, după ce, la mijlocul lunii mai, Consiliul Județean Cluj a depus pentru obținerea finanțării proiectul vizând reabilitarea a peste 30 de kilometri de drumuri județene – „Drumul Apusenilor”.  Detalii despre costurile enorme pentru un kilometru de drum găsiți aici.


"Astfel, DJ 109  - Răscruci – Borșa – Așchileu – limită județ Sălaj (31 de kilometri) reprezintă primul sector de drum județean cuprins în «Drumul Bistritei» care urmează sa fie reabilitat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020. Modernizarea și reabilitarea acestuia va determina o îmbunătățire considerabilă a condițiilor de viață ale cetățenilor din comunele Bonțida,  Borșa, Vultureni și Aschileu, fluidizarea traficului, precum și creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor", transmite forul județean.

Proiectul are o valoare totală de 75,8 milioane lei (16,8 milioane euro), 74,2 milioane lei fiind fonduri europene, iar 1,5 milioane lei reprezintă contribuția Consiliului Județean.


Din acești bani se vor asfalta cei 31 de kilometri, se vor amenaja trotuare, se vor construi stații de autobuz și parcări, se va reface semnalizarea rutieră, se vor amenaja poduri și se vor monta parapeți metalici și pietonali.

Potrivit CJ Cluj, "Drumul Bistriței" cuprinde, pe teritoriul județului Cluj, nu mai puțin de cinci drumuri județene, care totalizează peste 83 de kilometri.


"Astfel, după depunerea pentru finanțare a proiectului de îmbunătățire a infrastructurii DJ 109, Consiliul Județean Cluj este în plin proces de pregătire a proiectului vizând reabilitarea porțiunii rămase nemodernizate. Forul județean pregătește documentația necesară pentru întocmirea dosarului de finanțare aferentă proiectului de îmbunătățire a infrastructurii rutiere pentru DJ 172A (limită județ Bistrița-Năsăud – Țaga), DJ 161G (intersecția DJ 109C) Sucutard – Petea – Palatca – DN16) și DJ 161 (intersecția DN 16 - Gădălin – Bonțida – DN 1G)", mai anunță instituția.

În aceste condiții, se ridică întrebarea legitimă, dacă tot are de gând să acceseze fonduri europene pentru modernizarea drumurilor, de ce Consiliul Județean a îndatorat județul la bănci cu 50 de milioane de euro?

abonare newsletter