Actualitate

Someșul prinde viață în weekend: bărci, hidrobiciclete și o insulă plutitoare!

Zeci de amenajări și evenimente vor avea loc la finalul acestei săptămâni pe malurile Someșului, în zona podului Garibaldi – Sălii Sporturilor: proiecții de film pe malul apei, concerte și intervenții artistice, plus o mulțime de posibilități de a petrece timpul liber în apropierea râului

Weekendul 17-18 iunie aduce la Cluj zeci de evenimente și noi amenajări pe Someșului, în cadrul celei de a treia ediții Someș Delivery. Evenimentele includ concerte de jazz, DJ sets, ateliere pentru copii, lansări de carte, proiecții de filme, board games și un mini-târg.

Someș Delivery va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni pe tronsonul de râu aflat între podul Garibaldi și „Podul zburător” (puntea pietonală ce leagă bulevardul 1 decembrie de parcul „Iuliu Hațieganu”).


„Zona este deja una populară, în care mii de clujeni aleg să își petreacă timpul liber, însă cu prea puține opțiuni de recreere care să includă Someșul”, spune Mihai Mateiu, coordonatorul proiectului.

Un ponton inaugurat în 28 mai a reușit deja să-i convingă pe clujeni să redescopere râul dintr-o nouă perspectivă, chiar de la malul apei, iar acesta va fi completat în weekendul următor de zeci de alte evenimente și intervenții.


„Am decis să continuăm activitățile care utilizează în mod direct apa: bărci și hidrobiciclete, completate pe timp de noapte de ambarcațiuni luminiscente, vom amenaja o insulă naturală cu o expoziție de amintiri ale riveranilor iar sunete din timpul activităților de curățare a Someșului au fost transformate în muzică”, explică Mihai Mateiu.

Bărcile și hidrobicicletele se vor putea plimba pe Someș în ambele zile de weekend, între orele 10-22, iar folosirea lor va fi gratuită pentru participanți. O insulă plutitoare, construită din sticle de plastic și amenajată cu vegetație locală, va deveni un spațiu expozițional inedit. Ea va fi atât o „insulă a memoriei”, arhivând amintirile locuitorilor din zonă despre Someș, cât și un mod de a atrage atenția asupra dispariției insulelor naturale de pe Someș.


Un spațiu special de joacă pentru copii, Happy Color, va fi deschis între orele 10 și 18, iar cei mici se vor putea delecta și la laboratorul de creație „Splash!”, în reprize programate zilnic între orele 10-13 și 16-19.

Serile sunt dedicate celor mari. Sâmbătă, pe malurile Someșului vor avea loc concerte Groove Salad și Sisters, iar pe scena Someș Delivery vor urca sâmbătă Exit Oz & A C Leonte Live. Duminică, programul îi include pe DJ Rapada și o proiecție de film de foarte scurt metraj, din selecția festivalului Tres Courts.

abonare newsletter