Actualitate

PRO sau CONTRA ÎNCHIDERII CIRCULAŢIEI în centrul oraşului în timpul TIFF sau Untold

Nici nu au început bine evenimentele mari ale Clujului, că locuitorii oraşului s-au împărţit în două tabere: cei care se bucură de circulaţia închisă din centru şi cei cărora li se pare imposibil să lase pentru câte zile maşina deoparte. Şi ceea ce s-a întâmplat la TIFF e doar începutul.

În ultimele săptămâni, Clujul a avut concerte, festivaluri, mult zgomot, străzi blocate. Iar marile concerte şi festivaluri nici nu au început încă.

În urmă cu câteva zile, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, se lansa într-un atac virulent la adresa Primăriei şi Poliţiei Rutiere, nemulţumit că s-a dat drumul la circulaţie în Piaţa Unirii. De cealaltă parte, Primăria spune că strada alternativă, Avram Iancu, nu a mai făcut faţă numărului mare de maşini şi de aceea a fost nevoie să se deschidă circulaţia.


Poate nici nu ar fi fost o problemă, dacă unii şoferi ar fi respectat faptul că în Piaţa Unirii se proiectează filme, iar claxoanele şi motoarele turate ar fi trebuit să lipsească.

"Spre exemplu, aseară (n.red. luni seara), spre finalul filmului (n.red. Povestea iubirii), un moment tandru, liric între personaje a fost «spart» de claxoanele unui bou. Stimaţi domni care luaţi decizii atât de «înţelepte», poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm din Piaţa Unirii (se rezolvă şi asta, dar va trebui să daţi socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul şi aşa, cu cârduri de maşini prin preajmă. Vă spun eu însă, nu se poate. Eu vreau performanţă şi standarde înalte de calitate în festival. Dacă vi se pare puţin, daţi drumul la toată circulaţia în timpul filmelor, o să vină şi Alain Delon să se bucure şi el de zgomot şi claxoneală. Nu-mi spuneţi că a fost o situaţie excepţională aseară, nu am văzut valuri sau cozi uriaşe de maşini cum văd în Bucureşti pe DN1 duminică seara post-vacanţă. V-aţi pripit şi aţi stricat un pic unul din evenimentele de vârf ale TIFF2017”, a scris Giurgiu pe Facebook.


Replica Primăriei, prin intermediul viceprimarului Dan Tarcea, nu a întârziat să apară.

“A fost deranjat de acei clujeni care nu au înţeles că în momentul în care treci pe lângă un eveniment ar fi bine să nu claxoneze sau să nu ambaleze motoarele. Nu e ca la nuntă. În ceea ce priveşte circulaţia, Primăria municipiului Cluj-Napoca a închis circulaţia în toate celelalte zile, excepţie a fost ziua de luni când a fost un aflux foarte mare de maşini şi ambuteiaje pe strada Avram Iancu. Acolo au foarte mulţi oameni nemulţumiţi care au început să înjure, să claxoneze pentru că s-a blocat strada. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a dat drumul la circulaţie acolo. Am discutat şi cu oameni care au fost la proiecţia filmului, unii din ei au auzit claxoanele şi au fost deranjaţi, alţii nu le-au auzit şi le-au tratat ca atare. Eu îmi cer scuze pentru acest incident nefericit cu claxoanele, sunt nişte chestiuni pe care nu le putem corecta şi nu le putem preveni noi. TIFF este un festival serios, care aduce foarte multe beneficii Clujului. El a fost susţinut de către Primăria Cluj-Napoca constant, anul acesta au fost alocaţi 1,4 milioane lei din banii clujenilor pentru organizarea acestui eveniment. Ne-am zbătut şi am ţinut piept şi în ceea ce priveşte Curtea de Conturi care în nenumărate rânduri a spus că nu ar fi trebui să alocăm aceşti bani pentru TIFF. Susţinem în continuare organizarea acestui frumos eveniment la Cluj-Napoca”, a spus Tarcea joi la o emisiune la radio.


CITEŞTE ŞI

Luptă inegală între generaţii. „Mută-te la ţară!” – mesajul dur şi extremist folosit tot mai des de tinerii din Cluj împotriva celor care nu le împărtăşesc gusturile. Explicaţiile sociologilor şi psihologilor


CITEŞTE ŞI

Locuitorii Clujului declară război festivalului UNTOLD: „Dacă şi la anul veţi avea tupeul şi nesimţirea să-l organizaţi, voi face tot posibilul să vă pun beţe în roate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter