Actualitate

Începe TIFF. Clujul se transformă într-un platou de filmare.

Deschiderea oficială a celei de-a 16-a ediţii TIFF va avea loc pe 2 iunie de la ora 20.45, în Piaţa Unirii , unde va fi proiectat “Regele Belgiei”, în prezenta regizorului şi a personajelor pitoreşti din film, urmat de concertul “Sirena de la Marea Neagră”, formaţia feminină din film.

Începe TIFF. Clujul se transformă într un platou de filmare. Începe TIFF. Clujul se transformă într un platou de filmare.

Tot în Piaţa Unirii, pe 9 iunie, publicul îl va întâlni pe legendarul Alain Delon, la proiecţia special “Afacerea Pigot”, thriller scris şi regizat de el în 1981.

Twin Peaks, la TIFF 2017

Trei filme ale lui David Lynch vor avea parte de proiecţii speciale: celebrul “Blue Velvet”, controversatul “Twin Peaks: Fire walk with me”, care precede acţiunea serialului cult omonim din anii ’90 şi “Piesele lipsă”, în care apar asamblate scene din “Twin Peaks: Fire walk with me”, niciodată arătate publicului.


“De ce bat clopotele, Mitică?” de Lucian Pintilie va fi readus pe marele ecran în onoarea actriţei Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelenţă. Un alt film în care a jucat actriţa, “Să mori rănit din dragoste de viaţă” de Mircea Veroiu va fi proiectat în prezenţa echipei. De o proiecţie special se va bucura şi versiunea necenzurată cu “Suta de lei” a lui Mircea Săucan.

Trei dintre bisericile din Cluj-Napoca vor găzdui evenimente musicale special (Biserica Romano-Catolică, Biserica Evanghelică Luterană şi Biserica Reformată Calvină).


Muzeul de Artă va găzdui între 4 şi 10 iunie expoziţia de fotografie documentară “Protest”, o scurtă istorie vizuală a protestelor din România ultimelor 10 ani.

Invitaţii TIFF 2017

Printre invitaţii speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiţi actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră.


Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca „Gladiator” sau „The King’s Speech” va veni alături de Radu Mihăileanu la premierea filmului „Povestea iubirii”.

Va păşi pe covorul roşu şi actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur, pentru proiecţia horror-ului fantasy filmat în România, „The Wanderers”. În film îşi reîntâlneşte partenerul de platou din California Dreamin’, Răzvan Vasilescu, zece ani mai târziu.


O vedetă a cinema-ului Indian, regizorul S.S. Rajamouli va face a doua călătorie în afara Indiei la Cluj, pentru a-şi prezenta continuarea blockbuster-ului “Baahubali: The Conclusion”, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenţi şi premiaţi regizori din ţara sa, pe care preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, l-a comparat cu Sergiu Nicolaescu “dar cu mai mult şarm, inteligenţă şi cunoaştere a cinema-ului”.

Ildiko Enyedi, regizoarea premiată recent cu Ursul de Aur pentru “On body and soul” va veni şi ea la TIFF alături de actriţa Alexandra Borbely.


Printre invitaţii români se numără şi regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Dan Chişu, actorii Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Doru Ana, Andreea Vasile, producătoarea Ada Solomon.

TIFF va avea loc între 2 şi 11 iunie şi beneficiază de un buget de 1,7-1,8 milioane de euro.

Etichete: piata unirii filme tiff
Ultimele Stiri
abonare newsletter