Actualitate

Beton sau verdeaţă? Modernizarea Pieţei Unirii împarte Clujul

De la „Jalnic. S-a distrus tot spaţiul verde. Clujul este gri peste tot” la felicitări, clujenii l-au asaltat cu mesaje pe Emil Boc, după anunţul acestuia că au fost finalizate lucrările la Piaţa Unirii, latura vestică.

Pietonalizarea laturii de vest a Pieței Unirii a fost finalizată la termen, a anunţat sâmbătă primarul Emil Boc.

Pe latura vestică a Pieţei a fost lărgit trotuarul, fiind totodată pavat cu granit şi au dispărut locurile de parcare pentru autoturisme. Circulaţia rutieră a fost închisă total pe latura vestică a Pieţei Unirii, tot perimetrul respectiv fiind transformat în zonă pietonală.


“Lucrările de modernizare din Piața Unirii s-au încheiat pe 20 mai. Latura de Vest a pieței din punctul zero al orașului devine astfel zonă pietonală (cu acces auto ocazional pentru aprovizionare), pe o lungime de 196 ml. Suprafața aproximativă modernizată este de 12.000mp, în lungime totală de 725 metri liniari. De asemenea, au fost plantați 11 copaci și amplasați 34 de stâlpi de iluminat public și ornamentali”, a anunţat Boc pe contul său de Facebook. Valoarea lucrărilor este de 1.428.000 lei + TVA.

Beton vs. verdeaţă

După apariţia pavajului cu granit, au apărut şi primele nemulţumiri din partea clujenilor. Unii reclamă că s-a eliminat zona verde din Piaţa Unirii şi că nu mai există niciun loc umbrit în caz de caniculă.


„Cam aşa arată Piaţa Unirii nemodernizată. Priviţi şi plângeţi!!! Bocule, du-te şi modernizează în Răchiţele, că în Cluj ai modernizat destul!!!”, a scris un clujean care a postat o fotografie cu zona verde din Piaţa Unirii din perioada comunistă. Un alt clujean a spus: „Păcat că pavăm tot în loc să lăsăm cât mai mult verde...vara să te poţi coace pe pietonală fara probleme”.

Iar nemulţumirile au continuat să curgă pe pagina de Facebook a primarului: “Ar fi trebuit înverzit mai mult pietonalul plus mai multe bănci”, „Dacă tot e pietonal, nu ar merge mai mult gazon? În parcurile din Anglia e 30% ciment şi 70% gazon”, „Lipsesc nişte aranjamente florale şi mai multă verdeaţă, prea mult beton şi bănci fără pic de umbră”, „Jalnic. S-a distrus tot spaţiul verde. Clujul este gri peste tot. Calitatea lucrării este deplorabilă”.


Pe de altă parte, au existat şi clujeni care au apreciat modernizarea şi l-au felicit pe Emil Boc. „Deştepţilor care vor cât mai multă verdeaţă... Acesta este zona 0, monumente istorice, clădiri istorice... Totul trebuie îmbinat cu clădirile din acea zonă... Arhitectura trebuie asortată cu clădirile respective...Cine găseşte multă verdeaţă, păduri, gazon 80% în centrele istorice în oraşele din lume acea persoana sigur trebuie să meargă la un oftalmolog!!!”, a scris o clujeancă.

Ce spun proiectanţii Pieţei Unirii

Arhitectul Eugen Pănescu, de la biroul de arhitectură Planwerk, unul dintre proiectanţii Piaţei Unirii, a susţinut, la o emisiune la radio că că a primit critici după modernizarea Pieţei Unirii.


“Am primit şi critici de multe ori, mai toată lumea se confruntă în special cu amintirile proprii care sunt parte din viaţa fiecăruia şi care se leagă de momente ale vieţii, momente care sunt conectate cu forma fizică a unui loc. Transformările acestor spaţii sunt considerate ca pierderi şi trec la capitolul «minus» din cauza aceasta, urmând în consecinţă să apară criticile imediat. Noi încercăm să răspundem la toate solicitările cu atenţie, dar nu vom putea repara niciodată pierderea unei memorii, e un lucru care se poate face decât prin refacerea spaţiului, lucrul pe care nu-l avem la dispoziţie. (...)”.

 Pănescu susţine că Piaţa Unirii este „o piaţă europeană, nu neapărat ca nivel de excelenţă, ci ca mod de abordare, pentru că pieţe şi spaţiile publice din Europa îţi permit să umbli prin ele, să le foloseşti, să stai pe mobilier, câteodată să stai şi pe jos, să poţi să alergi, dacă eşti cu copiii, să ai libertatea de a fi un om fără restricţii în spaţiul public”.


Arhitectul susţine că nemulţumirile în ceea ce priveşte partea estetică, nostalgiile legate de trecut se vor estompa în momentul în care se va observa modul în care va fi folosit spaţiul public.

Cum s-a schimbat Piaţa Unirii

În noiembrie 2016 a fost dată în folosinţă latura estică a Pieţei, unde a fost lărgit trotuarul, fiind totodată pavat cu granit şi au dispărut locurile de parcare pentru autoturisme. Partea dinspre stradă a fost rezervată conform proiectului, bicicletelor. De asemenea, aici s-a mutat şi standul de taxi de pe latura vestică. Până la intersecţia cu strada Iuliu Maniu există trei benzi pe sens, cea dinspre trotuar fiind destinată standului, însă după intersecţie funcţionează patru benzi. două pentru viraj pe Regele Ferdinand şi două pentru curbă spre latura nordică a Pieţei şi în continuare Memorandumului.

În legătură cu traficul, în prelungirea străzii Memorandumului se va reconfigura şi se va face o bandă dedicată pentru transportul în comun şi pistă de biciclete. Parcarea din spatele bisericii nu face parte din această etapă, dar vor fi reconfigurate intrările.

CITEŞTE ŞI

Lucrările în Piaţa Unirii au fost finalizate. Cum arată întreaga zonă

Ultimele Stiri
abonare newsletter