Actualitate

Participanții la Congresul FUEN de la Cluj au lansat campania strângerii unui milion de semnături pentru minorități

Peste 200 dintre participanții la Congresul FUEN - Uniunea Federativă a Naționalităților Europene - au lansat, vineri seară, la Castelul Banffy din Bonțida (județul Cluj), campania de strângere a unui milion de semnături pentru protecția minorităților din UE.

Participanții la Congresul FUEN au lansat campania strângerii unui milion de semnături pentru minorități  sursa foto Facebook rmdsz Participanții la Congresul FUEN au lansat campania strângerii unui milion de semnături pentru minorități sursa foto Facebook rmdsz

Campania de strângere a semnăturilor de susținere pentru Minority SafePack Initiative a fost lansată în prezența președintelui UDMR, Kelemen Hunor, a președintelui FUEN, Vincze Lorant, și a președintelui comisiei de inițiativă a Minority SafePack și fost președinte al FUEN, Hans Heinrich Hansen. Cei trei au fost primii semnatari pentru inițiativă, pe un panou cu harta Europei, amplasat în curtea Castelului Banffy, urrmând ca semnăturile propriu-zise să fie adunate începând din zilele următoare.

Pe 20 aprilie, Kelemen Hunor a declarat, la Cluj, că proiectul a fost inițiat de UDMR și de alte câteva formațiuni din Europa.


''Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, inițiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) și Tineretul Naționalităților Europene (YEN). Scopul documentului, ce are ca motto 'Nu ești singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei', este să ridice nivelul de protecție al minorităților naționale din competența exclusivă a statelor membre la cel al UE. Minority SafePack propune un set de măsuri și acte normative care să contribuie la protejarea și afirmarea intereselor minorităților naționale și etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale și minoritare, cultură și învățământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual și alte instrumente media, sprijin regional (de stat)'', a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Pachetul de propuneri pentru protecția minorităților a fost depus în 2013 de către comisia de inițiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competență a UE, a refuzat înregistrarea. Inițiatorii au apelat la Curtea de Justiție a UE, au câștigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri și a acceptat 9 propuneri din cele 12 inițiale. Pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, inițiatorii trebuie să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susținere, din cel puțin șapte state ale UE.


Kelemen Hunor spune că din România își propune să adune peste 200.000 de semnături.

Ultimele Stiri
abonare newsletter