Actualitate

Cum va fi vremea în ultimele zile din aprilie și pe 1 mai

Ultima săptămână din aprilie va aduce, în prima parte, o vreme caldă cu valori termice de până la 23 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, însă spre finalul lunii și în prima zi din mai, regimul termic va deveni instabil, cu scăderi importante ale temperaturilor, dar și cu precipitații consistente pe arii extinse, în special în zilele de 28 și 29 aprilie, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 24 aprilie - 7 mai 2017, publicată luni.

Cum va fi vremea în ultimele zile din aprilie și pe 1 mai Cum va fi vremea în ultimele zile din aprilie și pe 1 mai

În Transilvania, în primele patru zile ale intervalului analizat, vremea se va încălzi. În medie, temperaturile maxime vor ajunge la 23 de grade, iar cele minime până la la—2 grade, favorizând formarea brumei, la 7 — 8 grade. Perioada 28 aprilie — 1 mai va fi răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne ce vor scădea spre 13 — 14 grade și minime nocturne între 3 și 5 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic se va încadra celui specific începutului de mai, așa încât, în medie, maximele se vor situa între 18 și 21 de grade, iar minimele, între 4 și 7 grade. După data de 27 aprilie, probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales averse, va fi mai ridicată în special pe 28 și 29 aprilie, când local și cantitățile de apă vor fi inseminate, potrivit Agerpres.

La munte, procesul de încălzire a vremii va fi important în intervalul 24 — 27 aprilie, când media maximelor termice va crește de la 2 la 12 de grade. În perioada 28 aprilie — 1 mai, valorile temperaturii maxime vor marca o scădere și vor oscila, în medie, între 6 și 9 grade. După 1 mai, regimul termic diurn va fi apropiat de cel caracteristic începutului de lunii respective, cu medii ale maximelor între 7 și 11 grade. Temperaturile nocturne vor fi scăzute îndeosebi în primele două nopți, caracterizate prin medii cuprinse între—6 și—4 grade, dar, începând cu 26 aprilie și până pe 7 mai, aceleași medii se vor înscrie în ecartul normal în această perioadă, de la—1 la 4 grade. În special după data de 27 aprilie vor fi aproape zilnic condiții de precipitații, predominant ploi la altitudini sub 1.500 de metri, pe arii extinse și izolat importante cantitativ pe 28 și 29 aprilie.


Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Etichete: anm vreme calda
Ultimele Stiri
abonare newsletter