Actualitate

Prejudiciu de 4,5 milioane de euro la drumul Răchiţele-Ic Ponor

Doi experţi numiţi de către DNA Cluj au verificat modul de realizare a lucrărilor aferente proiectului de modernizare a infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop Ic Ponor.

Experţii au avut de inventariat lucrările efectuate în baza acordului contractual şi al contractului nr 25.0107.2009 şi actele adiţionale subsecvente încheiate între UAT Judeţul Cluj şi SC. MBS Group, S.C. Alfa Rom SRL şi Nemzetkozi Betonut Kft. Scopul inventarierii a fost acela de a stabili dacă lucrările corespund din punct de vedere calitativ şi cantitativ cu documentaţia tehnică de execuţie, scrie ziardecluj.ro.

În urma parcurgerii traseului şi a inspecţiei vizuale experţii au făcut câteva precizări cu privire la perioada în care au fost stopate lucrările.


“Lipsa măsurilor de conservare a sistemului rutier pe perioada întreruperii lucrărilor, coroborat cu traficul greu din zonă şi acţiunea apei din precipitaţii a condus la îndepărtarea agregatelor din structura rutieră şi la contaminarea acesteia cu pământ argilos, prezentând mai multe denivelări. Dispozitivele betonate de preluare şi îndepărtare a apelor de suprafaţă (şanţuri şi rigole) au fost decontate cu 795 de metri mai mult decât cele relevate prin ridicarea topografică”, se arată în raportul de expertiză judiciară.

"În decontarea lucrărilor executate aceste articole noi sunt utilizate de constructor pentru acoperirea diferenţei de preţ de la articolele iniţiale corespunzătoare a claselor de betoane conform  Proiectului tehnic iniţial (iulie 2007) la clasele de betoane prevăzute în Proiectul tehnic revizuit în ianuarie 2011 (…) Nu se justifică şi este recomandabilă demolarea stratului protector impermeabil pe suprafaţa expusă a betonului care să asigure rezistenţa la acţiunile datorate mediului înconjurător şi a acţiunilor de deszăpezire”, se arată în raportul de expertiză tehnică.


Concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară arată faptul că s-a creat un prejudiciu de 19.482.501 lei adică 4,5 milioane de euro.

“Valoarea de 3.528.402,95 lei a lucrărilor neconforme este dată de valoarea articolelor noi. Diferenţa preţ beton C25/30 şi betonn C35/45, clase de beton ce nu s-au regăsit în lucrările existente pe teren şi valoarea dispozitivelor betonate de preluare şi îndepărtare a apelor de suprafaţă. Cantitatea şi valoarea lucrărilor rămase neexecutate ca urmare a stopării activităţii este de 12.841.576,26 lei. Lucrările cuprinse în situaţiile de lucrări care nu se regăsesc în inventarierea fizică din teren, 795 metri de şanţuri şi rigole betonate au fost cuprinse şi ele în această valoare. Valoarea necesară remedierii/refacerii lucrărilor neconforme şi a celor datorate neluării măsurilor de conservare pe sectorul de drum ce face obiectul contractului este de 3.112.532,91”, au concluzionat experţii.


CITEŞTE ŞI

Drumul turistic Ic-Ponor face primele victime. Doi diriginți de șantier puși sub acuzare de DNA

Ultimele Stiri
abonare newsletter