Actualitate

Doi din cinci utilizatori ai internetului nu folosesc protecție pentru dispozitive

Trei din patru utilizatori de internet nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, în a doua jumătate a anului 2016, iar doi din cinci nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, reiese din raportul Kaspersky Cybersecurity Index.

Doi din cinci utilizatori ai internetului nu folosesc protecție pentru dispozitive Doi din cinci utilizatori ai internetului nu folosesc protecție pentru dispozitive

“74% dintre utilizatori nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, 39% dintre respondenți nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, iar 29% dintre cei intervievați au fost victime ale amenințărilor cibernetice în ultimele luni”, se arată în document, potrivti Agerpres.

Procentul victimelor infracționalității cibernetice rămâne la același nivel (29%) doar pentru că acest indicator a fost modificat în versiunea actuală a studiului.


“Pentru a avea o imagine completă, lista amenințărilor cibernetice include acum 'fraude financiare' și 'dispozitivul a fost folosit pentru atacuri cibernetice', fără de care indicatorul mediu al celor 'afectați' la nivel global ar fi fost de 27%, în loc de 29%. Acest lucru înseamnă că numărul victimelor din cea de-a doua jumătate a anului 2016 a scăzut simultan cu creșterea responsabilității utilizatorilor privind siguranța lor. De exemplu, numărul utilizatorilor care au întâlnit programe malware a scăzut de la 22%, la 20%, iar costurile pentru eliminarea consecințelor infectării cu malware au scăzut de la 121 de dolari, la 92 de dolari. Cu toate acestea, procentul celor care au devenit victimele altor tipuri de amenințări a crescut”, informează raportul.

Potrivit acestuia, numărul utilizatorilor afectați de programe ransomware, phishing, furt și scurgeri de date a crescut. În același timp, suma medie furată de infractorii online a crescut de la 472 de dolari, la 482 de dolari.


Statisticile Kaspersky arată că numărul dispozitivelor conectate la Internet într-o familie continuă să crească. În prima jumătate a anului au fost 5,9 de dispozitive/ familie, pe când în cea de-a doua jumătate această cifră a ajuns la 6,3.

Raportul este bazat pe un chestionar online adresat utilizatorilor de Internet din toată lumea, efectuat de Kaspersky Lab de două ori pe an. În a doua jumătate a anului 2016, au fost chestionați 17.377 de respondenți din 28 de țări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter