Actualitate

Ziua Internaţională a Romilor, marcată la Cluj cu miel la proţap şi proteste

Dansurile ţigăneşti, un miel şi un porc gătiţi la proţap şi un protest împotriva Guvernului au fost acţiunile prin care comunitatea de romi din localitatea clujeană Gilău a petrecut Ziua Internaţională a Romilor.

Ziua Internaţională a Romilor, marcată la Cluj cu miel la proţap şi proteste  foto arhiva partidaromilor.ro Ziua Internaţională a Romilor, marcată la Cluj cu miel la proţap şi proteste foto arhiva partidaromilor.ro

La petrecerea organizată în curtea Primăriei din Gilău au venit aproximativ 200 de persoane, atmosfera fiind întreţinută de solistul Bogdan de la Cluj şi de trupa Romanofest.

Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate Cluj, Aurel Pascu, care a fost şi organizatorul manifestării, a afirmat că această zi este o ocazie pentru comunitatea romă de a atrage atenţia asupra problemelor pe care le are comunitatea. El a amintit, în discursul său, şi că reprezentanţii partidelor aflate la guvernare au 'făcut promisiuni că vor implementa diverse programe de sprijinire a etniei rome care nu s-au concretizat'.

“Guvernul a irosit energii nemăsurate pentru diverse ordonanţe contestate, dar despre situaţia romilor nu doreşte nimeni să vorbească, încercându-se ascunderea sub preş a problemelor unei întregi comunităţi. Noi, romii din Transilvania, cerem demisia Guvernului pentru neîndeplinirea promisiunilor din Programul de Guvernare 2017-2020 al PSD'”, a spus Pascu, citat de Agerpres.


“Se făcea referire (în programul de guvernare - n.r.) la îmbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu, dar şi la faptul că PSD va susţine adoptarea Legii-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul accesului romilor pe piaţa muncii. Nu s-a rezolvat nimic din aceste promisiuni, au fost doar vorbe goale”, a completat Aurel Pascu.

Protestul, precum şi cererile de rezolvare a problemelor specifice comunităţii rome sunt susţinute şi de alte asociaţii, cum ar fi Asociaţia Romilor din Transilvania, Fundaţia Roma Umanitate, Fundaţia Sindy Humanitas, Gipsy Media, Asociaţia Romilor Gabori, Asociaţia Interetnică a Romilor din România, Asociaţia Pentru Incluziune Socială a Romilor Nord Vest, Partidul Alianţa Democrată a Romilor, filiala Cluj.

Prezent la eveniment, primarul din comuna Gilău, Dumitru Sfârlea, unul dintre cei mai longevivi edili din Transilvania, a profitat de ocazie şi i-a îndemnat pe romi să îşi trimită copiii la şcoală, explicându-le că educaţia este cea mai bună soluţie pentru ca membrii comunităţii lor să se dezvolte şi să îşi rezolve o bună parte din probleme.

Ziua internaţională a romilor este marcată, în fiecare an, la 8 aprilie. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în ţările din Uniunea Europeană, mulţi dintre ei fiind deseori expuşi la diverse forme de discriminare şi chiar de excludere socială.

Ultimele Stiri
abonare newsletter