Actualitate

Mai multe ONG -uri cer preşedintelui Iohannis şi Parlamentului să consulte Comisia de la Veneţia pe tema iniţiativei privind redefinirea familiei

48 de organizaţii ale societăţii civile au adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi conducerii Parlamentului, în care solicită ca iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei pe tema definiţiei familiei să fie discutată cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Mai multe ONG -uri cer preşedintelui Iohannis să consulte Comisia de la Veneţia pe tema iniţiativei privind redefinirea familiei Mai multe ONG -uri cer preşedintelui Iohannis să consulte Comisia de la Veneţia pe tema iniţiativei privind redefinirea familiei

"Organizaţiile semnatare solicită Preşedintelui şi Parlamentului României să iniţieze consultarea Comisiei de la Veneţia pentru Democraţie prin Lege privind propunerea legislativă PL-x 127/2017, pentru restrângerea definiţiei familiei în Constituţie. Actualul impas procedural în ceea ce priveşte demersurile de redefinire a familiei în Constituţie, riscul de restrângere a dreptului la viaţă privată şi de familie, dar şi de încurajare a unor comportamente discriminatorii fac necesară solicitarea ajutorului din partea Comisiei de la Veneţia ca instituţie cu expertiză, garant în respectarea statului de drept şi a drepturilor omului", se arată într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Retrasă de pe agenda Camerei Deputaţilor

Semnatarii apelului amintesc că iniţiativa a fost retrasă de pe agenda plenului Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD, care a invocat "vicii procedurale" şi conflictul de competenţe între camerele Parlamentului, având în vedere că parlamentarii nu au putut cădea de acord asupra forului care trebuie să dezbată iniţial proiectul.


"Considerăm acest moment  de întrerupere a parcursului legislativ după o traiectorie tumultuoasă ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalităţii procedurale a iniţiativei pe plan naţional, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneţia, pentru obţinerea unui punct de vedere asupra definiţiei propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene de drepturile omului", se mai arată în comunicat, potrivit news.ro.

Iniţiatorii solicită astfel preşedintelui Klaus Iohannis şi conducerii Parlamentului să ceară o opinie din partea Comisiei de la Veneţia atât în privinţa procedurii iniţiativei cetăţeneşti şi a organizării referendumului constituţional pornit în baza iniţiativei, cât şi în ceea ce priveşte fondul propunerii.


O opinie din partea Comisiei de la Veneţia

"Orice modificare a Constituţiei, cât şi legislaţia punctuală pentru organizarea referendumului constituţional trebuie să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneţia în Opinia sa referitoare la România din 2014  şi în ghidul de standarde pentru modificarea constituţiilor elaborat în 2010 de această instituţie", spun ONG-urile.

Acestea subliniază că este nevoie de o clarificare şi din punctul de vedere al familiilor care "nu sunt bazate pe căsătorie", respectiv familiile formate în baza uniunii consensuale, familiile monoparentale sau familiile extinse.


La finalul lunii martie, Camera Deputaţilor a scos de pe ordinea de zi a votului final iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, pe motiv că „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat, astfel că proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.

Vă reamintim, Coaliția pentru Familie vrea ca referendumul pentru redefinirea căsătoriei în Constituție să aibă loc la finalul lunii mai.

Etichete: ong
abonare newsletter