monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Exploratoriu, locul cu sute de jocuri şi jucării care a revoluţionat ideea de spaţiu de joacă la noi în ţară! (P)

Dacă ai un copil cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 12 ani trebuie să-l duci odată acolo, următoarele vizite sunt garantate şi nu doar pentru că o va cere el, ci pentru că ţi-o vei dori şi tu!

Una dintre salile de la Exploratoiu

Unde să-ţi duci copilul când ai luat a nu ştiu câta oară toate jucăriile de acasă la rând şi ţi se pare că niciuna nu mai stârneşte interes pentru copilul tău? Nu poţi fi părinte şi să nu-ţi pui problema asta, chiar dacă îţi seamăna casa mai degrabă cu un magazin de jucării decât cu o locuinţă normală!

Răspunsul e un loc de joacă, diferit de tot ceea ce se mai găseşte acum pe piaţă. A fost deschis, la Câmpenești, la ieșirea din Cluj-Napoca către Dej, acum aproape doi ani şi care, alături de vizitatorii locali, primeşte grupuri de copii din toată ţara, de la Bucureşti, până la Ordea sau Timișoara, dar și de mulți străini, care sunt obișnuiți să caute pe internet locuri unde pot merge cu copiii, în zonele pe care le vizitează. 


E greu să găsești un tip de joc sau jucărie care să lipsească de acolo

Au sute de jocuri și jucării, grupate pe zone de explorare, fiecare zonă având foarte multe elemente interactive. De exemplu, la zona în care copiii se joacă de-a magazinul sunt foarte multe fructe, legume, “alimente” de jucărie, coșuri pentru cumpărături în miniatură. La zona de științe sunt cel puțin 30 de exponate și jucării care-i ajută pe copii să înțeleagă fenomene din fizică și chimie, sau noțiuni ce țin de matematică, biologie, anatomie. Mai sunt si multe jocuri care pot fi completate individual, sau care se pot juca cu unul sau cu mai mulți parteneri.

„Cei care ne vizitează sunt încântați și de posibilitatea de a face mișcare în zona adiacentă și în curtea foarte generoasă ca spațiu, unde pot juca mini-golf, baschet, fotbal, sau pot face plimbări cu biciclete, carturi sau triciclete”, explică Mircea Rusu, fondator și manager Exploratoriu.


De ce e altfel?

Exploratoriul  a fost gândit de o familie de clujeni care a locuit 10 ani în America şi care a adus acasă conceptul de Muzeu al copiilor, apărut acum mai bine de 100 de ani în State. Acum modelul e răspândit în toate marile oraşe din lume, doar că nu e un muzeu clasic. Aici exponatele pot fi atinse şi manipulate de copii şi însoţitori după bunul plac, stimulând învățarea informală prin joc și procese interactive.

“Întreg conceptul are la bază dorința noastră de a crea oportunități pentru copii și părinți pentru a petrece timp împreună, în mod activ, interacționând și conectându-se. De exemplu, în zona de știință, parcurgând explicațiile fenomenelor care se produc, copiii și părinții devin părtași la învățare, se bucură de ceea ce descoperă sau realizează împreună. Copiii sunt atât de încântați de momentele petrecute cu părinții în această zonă! Și în tot Exploratoriul, de altfel. Și, pentru că sunt multe familii care ne vizitează frecvent, am căutat să aducem și jocuri atractive pentru adulți, astfel încât și ei să aibă parte de noi descoperiri și de experiențe memorabile”, explică fondatorul Exploratoriului.


O altă noutate este faptul că vizitatorii nu sunt limitaţi de timp. Cu toţii ştim că dacă ne simţim bine timpul zboară, cu atât mai mult pentru copiii puşi în faţa unei oferte atât de variate de jucării încât o vizită nu îi lasă să epuizeze oferta.

“Poți alege să petreci o zi întreagă la joacă, departe de oraș, pe baza tarifului normal de intrare. Multe familii ne vizitează când e vreme ploioasă sau rece și nu pot ieși afară. Dar nouă ni se pare minunat să vizitezi Exploratoriul și când e vreme frumoasă și te poți bucura și de terasă, unde poți savura din preparatele delicioase pregătite proaspăt de Chef Will, www.chefoffthegrid.com. Iar atunci când e frumos afară, aleile din curtea de peste 5000 mp te îmbie la plimbări, sau la curse cu biciclete sau carturi. Exploratoriul este un loc unde vă puteți da întâlnire cu alte familii cu copii, iar în timp ce adulții povestesc, copiii se joacă împreună și se bucură să se revadă. Noi făceam frecvent asta când locuiam în Statele Unite și ne amintim și acum cu drag de acele întâlniri cu prietenii la astfel de locuri de joacă”, spune Mircea.


Se cumpără jucării noi în fiecare lună

Achiziția de noi “exponate” nu vine doar ca o necesitate a uzării jucăriilor, ci și din dorința proprietarilor de a descoperi jocuri noi.

“Este pasiunea noastră  să descoperim jocuri inedite, suntem mereu în căutare de jucării noi, care nu sunt ușor accesibile în magazinele de profil de la noi. În fiecare lună aducem ceva nou la Exploratoriu, astfel încât cei care ne vizitează frecvent să aibă mereu ceva de descoperit, să fie provocați să aibă experiențe noi. Iar cei care nu ne-au vizitat demult, sau încă nu au ajuns la noi, sperăm să fie plăcut surprinși”, explică Alida Cunneen, co-fondator și persoana responsabilă pentru evenimente.


Majoritatea jucăriilor sunt aduse de peste ocean şi asta nu din snobism, ci datorită ofertei diferite de acolo.

“Am vazut că în SUA există o ofertă mult mai bogată de jucării ”deștepte”, sau care ajută la înțelegerea unor fenomene științifice, așa că am început căutarea acolo. Trebuie să recunoaștem că alocăm foarte mult timp căutării jocurilor și exponatelor potrivite. Mai nou am gasit furnizori și în Marea Britanie. În plus, am apelat la meșteri locali pentru realizarea anumitor jocuri și exponate, care nu sunt disponibile în niciun magazin”, completează Alida.

Idei primite cu scepticism la început

Marele avantaj ai fondatorilor proiectului este faptul că sunt la rândul lor părinţi, Mircea şi soţia lui Anca au trei băieţi, iar Alida, sora Ancăi, un băieţel de 3 ani și jumătate.

“Băieții noștri au fost implicați de la început în proiect. I-am consultat în ceea ce privește amenajarea spațiului, jocurile și jucăriile oferite, le-am testat pe toate împreună cu ei. Încercăm să petrecem cât mai mult timp cu băieții noștri și am văzut cât de importantă e conectarea cu ei în a-i ajuta să crească încrezători și fericiți. De aceea credem foarte mult în ceea ce oferă un astfel de loc. Trebuie să recunoaștem însă că ideile noastre au fost primite cu mult scepticism la început. Mulți au încercat să ne descurajeze, spunându-ne că părinții din România nu sunt atât de dornici să petreacă timp cu cei mici, ci mai degraba preferă să-i lase la un loc de joacă pentru a se bucura de câteva ore de relaxare. Dar uite, după un an și jumătate de funcționare putem spune hotărât că s-au înșelat. Ne-au vizitat mii de familii frumoase, cu părinți și copii minunați care s-au jucat atât de grozav împreună! Ne e tare drag să-i vedem și ne bucurăm enorm că se simt bine la Exploratoriu!”, spune Mircea.

Cum va arăta Exploratoriul peste 2 ani?

“Ne propunem să continuăm să creștem, să aducem exponate și instalații și mai suprinzătoare, care să le asigure ore bune de distracție și învățare prin descoperire tututor celor care ne vizitează. Ne-ar plăcea să identificăm noi surse de finanțare care să ne permită să dezvoltăm și zonele adiacente și curtea. Pentru că spațiul care găzduiește Exploratoriul este unul neconvențional, fiind construit inițial ca și seră, e nevoie să găsim soluții sustenabile de energie verde. Așa că sperăm ca în doi ani să fim mai mari, mai frumoși, mai inteligenți, mai inovativi și mai...verzi”, conchide cu optimism Mircea.