Actualitate

Actorii de la Teatrul Maghiar reacţionează "în bloc" după bruscarea colegei lor: "Pretindem ca instituţia să ia măsurile necesare"

Peste treizeci de actori de la Teatrul Maghiar din Cluj au transmis o declaraţie comună în care deplâng incidentul petrecut vinerea trecută în pauza celei mai recente premiere, când o actriţă a fost bruscată de regizorul Andriy Zholdak şi cer măsuri din partea instituţiei, "pentru evitarea acestui tip de atitudini".

Regizorul Andriy Zholdak, primul din stânga şi patru dintre actorii din distribuţie: Kicsid Gizella, Bodolai Balazs, Imre Eva şi Sigmond Rita. FOTO Biro Istvan/huntheater.ro Regizorul Andriy Zholdak, primul din stânga şi patru dintre actorii din distribuţie: Kicsid Gizella, Bodolai Balazs, Imre Eva şi Sigmond Rita. FOTO Biro Istvan/huntheater.ro

„Noi, actorii Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, în unanimitate și cu hotărâre, suntem alături de colegii noștri și ne susținem reciproc. Refuzăm orice formă de agresiune. Considerăm că agresiunea nu face parte din munca teatrală și că nu există situații care să o justifice. Suntem extrem de îngrijorați de cele întâmplate recent. Simțim că gestul inacceptabil al unui singur om aruncă o umbră asupra muncii noastre. Pretindem ca instituția care ne găzduiește să ia măsurile necesare pentru evitarea acestui tip de atitudini. Solidarizăm pe deplin cu fiecare coleg al nostru care intră pe scenă și ne dorim în continuare putere și curaj”, se arată într-o declaraţie semnată de peste treizeci de actori, inclusiv cei mai cunoscuţi dintre ei, precum Bogdán Zsolt, Kézdi Imola sau Hatházi András, ultimul dintre ei colaborator al Teatrului Maghiar.

Textul a fost postat miercuri pe pagina de Facebook a unora dintre actori sau alţi angajaţi ai Teatrului. Incidentul la care se face referire a avut loc vinerea trecută, în pauza celei mai recente premiere a instituţiei clujene, "Rosmersholm", de Henrik Ibsen, în regia lui Andriy Zholdak.


Peste 30 de semnături

Declaraţia este semnată de: Laczó Júlia, Orbán Attila, Marosán Csaba, Varga Csilla, Imre Éva, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Bogdán Zsolt, Csutak Réka, Kató Emőke, Kali Andrea, Buzási András, Kézdi Imola, Dimény Áron, Panek Kati, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Györgyjakab Enikő, Bodolai Balázs, Ötvös Kinga, Vindis Andrea, Farkas Lóránd, Pethő Anikó, Kicsid Gizella, Bács Miklós, Balla Szabolcs, Árus Péter, Fogarasi Alpár. Respectiv: Hatházi András, Bíró József.

Între semnatari se regăsesc toţi cei cinci actori din distribuţia titulară a specacolului "Rosmerholm", mai puţin Gábor Viola, care asigura "dublura" unuia dintre roluri.


A refuzat dialogul

Monitorul de Cluj a încercat să afle miercuri, cu ocazia unei prelegeri interactive susţinute de omul teatru George Banu, poziţia regizorului Andriy Zholdak faţă de agresiunea pentru care este incriminat, dar a refuzat să ofere informaţii: „Nu dau interviuri”, a răspuns el. La insistenţele reporterului, care i-a transmis că are ocazia să prezinte versiunea sa despre cele întâmplate, mai ales că în spaţiul virtual s-a vehiculat ideea că s-ar fi comportat inadecvat şi cu ocazia altor spectacole din România, regizorul a rămas la fel de inflexibil, pentru ca în cele din urmă să-şi pună degetele în urechi.

Directorul Teatrului Maghiar, Tompa Gabor a menţionat că instituţia nu acceptă astfel de comportamente agresive, dar a reiterat ideea că, în special în presa maghiară, conflictul a fost prezentat în culori mult mai sumbre decât realitatea. A doua premieră a spectacolului a început în condiţii normale, miercuri la ora 19.


Ce s-a întâmplat

Cu ocazia premierei spectacolului "Rosmersholm", de Henrik Ibsen, în regia lui Andriy Zholdak, programtă vineri, 24 martie, de la ora 18, actriţa Imre Éva, interpreta rolului feminin principal, ar fi fost bruscată de regizor, una din ipoteze fiind cea că nu a fost mulţumit de cum şi-a interpretat rolul până atunci. Potrivit unor surse, actriţa ar fi primit o palmă, iar conform altora ea a fost „scuturată” de regizor, iar acesta a ţipat totodată la ea. Regizoarea tehnică a instituţiei a sunat la 112, după ce şi-ar fi alertat colegii, semnalând incidentul, care în presa clujeană de limba română a fost semnalat de Ştiridecluj.ro. Poliţiştii care au ajuns la faţa locului au discutat cu persoana care a făcut apelul, menţionând că pentru începerea cercetărilor de natură penală este necesară depunerea unei plângeri, lucru care nu s-a întâmplat, cel puţin până marţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter