Actualitate

Reacţia Asociaţiei Minority Rights după câştigarea procesului plăcuţelor bilingve: Recursul Primăriei aduce grave prejudicii de imagine Clujului la nivel internaţional

Cea mai importantă organizație pentru apărarea drepturilor minorităților la nivel global îi solicită Primăriei Cluj-Napoca amplasarea “fără întârziere” a plăcuțelor bilingve la intrările din oraş.

Organizația globală Minority Rights Group International (MRG) cu sediul la Londra, salută într-un comunicat decizia Tribunalului Cluj-Napoca din 21 februarie care obligă Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuțe bilingve la intrările din oraş.

"Orașul transilvănean găzduiește a doua cea mai mare comunitate de maghiari din România, dar plăcuţele publice sunt încă monolingve. Conform standardelor internaționale, semnele publice trebuie să fie afișate în limbile minoritare în zonele locuite în mod tradițional de un număr substanțial de persoane aparținând unei minorități. Plăcuțele bilingve transmit un mesaj important despre gradul de acceptare a limbilor minoritare și sunt importante din punctul de vedere al prezervării integrității culturil minoritare", spune Neil Clarke directorul executiv al biroului european MRG în legătură cu procesul plăcuțelor de la Cluj-Napoca.


"Îi solicităm primarului și autorităților locale să respecte legea și să amplaseze plăcuțele bilingve fără întârziere", a mai spus acesta.

Comunicatul îl citează și pe András Bethlendi, unul din membrii mișcării Musai-Muszáj: "Decizia tribunalului a întărit încrederea comunității maghiare în capacitatea sistemului de justiție român de a susține dreturile minoritare", a spus Bethlendi.


“Avem încredere că primarul Emil Boc conștientizează că recursul împotriva deciziei tribunalului - pe lângă tergiversarea amplasării - aduce grave prejudicii de imagine la nivel internaţional Clujului”, mai spun membrii Asociaţiei.

Asociaţia Minority Rights Cluj-Napoca a început în 2015 procesul prin care a cerut Tribunalulul Cluj să îl oblige pe primarul Emil Boc să amplaseze inscripţii şi în limba maghiară la intrările în municipiu.


Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au precizat că vor ataca cu recurs decizia Tribunalului Cluj.

Lupta în justiţie pe tema amplasării plăcuţelor bilingve datează din 2014, atunci când o organizație olandeză a inițiat un proces împotriva municipalității. Instanța a decis că plăcuţele bilingve trebuie să fie afișate. Cu toate acestea, Curtea de Apel a casat hotărârea. În 2015, un ONG local care luptă pentru drepturile minorităților, alături de 374 reclamanți, a reînnoit procesul, în timp ce Asociaţia Musai-Muszáj a început o campanie de sensibilizare pentru a sprijini cazul. O nouă decizie a fost emisă la 21 februarie 2017 care a obligat Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuţe bilingve Cluj-Napoca/Kolozsvár la intrările şi ieşirile din oraş.


CITEŞTE ŞI

Cum a încercat Boc să fenteze legea în problema plăcuțelor bilingve. A prezentat datele unui recensământ care NU A EXISTAT NICIODATĂ

abonare newsletter