Actualitate

UPDATE Haos în gara Cluj. Protest spontan la CFR. Angajații nu mai lucrează. Zeci de trenuri sunt oprite

Muncitorii de la CFR din Cluj au demarat miercuri dimineața un protest spontan, de la ora 07.00.

sursa foto jurnalul national sursa foto jurnalul national

UPDATE 11:00

Trenurile au pornit din gările CFR Cluj-Napoca şi Craiova, întârzierile sunt de 200 de minute


Greva a fost oprită în gările din Cluj-Napoca şi Craiova, anunţă reprezentaţii sindicatelor, iar trenurile dinspre şi spre cele două destinaţii au început să circule. Întârzierile ajung deja la 200 de minute.

Două trenuri, Cluj- Budapesta şi Cluj-Bucureşti au pornit din gara CFR din Cluj, însă cu întârzieri mari.


Sute de călători au fost afectaţi de greva spontană a angajaţilor CFR.

Sindicaliştii au fost chemaţi la negocieri începând cu ora 15.00, aceştia fiind nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă şi de nivelul de salarizare.


UPDATE ora 10.00

Nici telefoanele pentru informaţii nu au funcţionat, angajaţii refuzând să ofere detalii despre mersul trenurilor sau întârzierile care au loc.


Cei care doresc să renunţe la călătorie, la cerere li se va restitui contravaloarea biletelor, potrivit unui comunicat pe cfrcalatori.ro.

Sindicaliştii spun că activitatea este oprită complet în gara Cluj-Napoca.


Şi mecanicii de locomotivă ar putea declanşa o grevă spontană joi, în condiţiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopţii, iar angajaţii companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt şi ei nemulţumiţi de actuala situaţie, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Mâine ar putea urma mecanicii de locomotivă. Angajaţii CFR Călători au şi ei cerinţe similare cu cele ale angajaţilor CFR SA, respectiv creşterea salariilor cu 25%, condiţii mai bune de muncă şi investiţii în infrastructura feroviară şi în achiziţia de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevărate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.

UPDATE ora 9.00

Potrivit CFR SA, la ora 9.20 erau oprite patru trenuri în Regionala Bucureşti, 36 în Regionala Cluj, 40 la Braşov, 20 la Iaşi, trei la Craiova şi 20 la Timişoara.

O parte a membrilor Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj au întrerupt, miercuri, spontan, activitatea, nemulţumiţi că nu au primit garanţii că salariile lor vor fi majorate, fiind afectate de grevă un număr de 8 trenuri de călători.

Liderul Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj, Marius Mureşan, a declarat, miercuri, că angajaţii din căile ferate sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a încheiat Contractul Colectiv de Muncă.

”Este o oprire spontană a activităţii. Eu am avut discuţii miercuri dimineaţă înainte de ora 7 cu salariaţii şi o parte din sindicat, m-au asigurat, iniţial, că nu fac protestul, după care, după ora 7, m-au sunat că totuşi intră în această formă de frevă spontană şi oresc circulaţia trenurilor. Motivul este neîncheierea Constractului Colectiv de Muncă şi faptul că nu au garanţii că vor primi majorarea salarială promisă de conducerea Companiei Naţionale CFR. Nu ştiu câţi oameni sunt în grevă nici câte trenuri sunt afectate”, a spus Mureşan.

Potrivit acestuia, sindicaliştii au negociat în ultimele 45 de zile încheierea Contractului Colectiv de Muncă cu administraţia, dar negocierea a fost una ”surdă”.

”Tensiunea s-a instalat din februarie, au fost diferenţe foarte mici de salarii între impiegaţii de mişcare şi acari, un acar având aproape salariul unui impiegat, şi vorbim de funcţii şi responsabilitţi total diferite. Noi am cerut o majorare a salariilor cu 25% şi aceasta să se diferenţieze în funcţie de responsabilităţi şi volum de muncă. S-a anunţat o majorare de 22,5% a fondului de salarii, ceea ce este un pas înainte, dar nu s-au primit garanţii că această creştere se va regăsi în salariile angajaţilor”, a mai spus Mureşan.

Sunt afectate de greva spontană 8 trenuri de călători, de diverse tipuri, chiar şi internaţionale, care leagă Cluj-Napoca de Bucureşti, Dej, Oradea, Teiuş, Budapesta, iar unele sunt oprite în staţii de pe raza judeţului Cluj.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sindicaliștii din mișcare-comercială cer salarii mai mari cu 25%, dar potrivit liderului sindicatelor din Cluj, în urma negocierilor au primit numai promisiuni.

La ora transmiterii ştirii, sunt trenuri oprite pe şapte regionale: Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi.

„Oprirea trenurilor a fost spontană, nu este o acţiune sindicală, ci un protest cu stoparea circulaţiei în 11-12 puncte de lucru. Bugetul CFR pe anul acesta a plecat spre aprobare cu o creştere salarială de 22,58%”, a declarat miercuri liderul sindical Gheorghe Frăţică.

„Ieri, la negocieri, am atras cu toţii atenţia că există premisele opririi voluntare a trenurilor, din cauză că sunt foarte mulţi oameni care au doar salariul minim pe economie şi nu mai au răbdare. Avem promisiuni că bugetul de venituri şi cheltuieli la CFR Infrastructură a plecat spre aprobare cu o majorare de 22,58% a fondului de salarii. Probabil că aprobările acestea durează o săptămână, două, dar unii oameni nu mai cred în promisiuni şi nu mai aşteaptă, mai ales că au văzut la televizor ce măriri de salarii se promit. Ei spun că atunci când e să ni se ia suntem bugetari, dar când să ni se dea nu mai suntem bugetari”, a spus Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial CFR.

CFR a publicat un comunicat de presă prin care transmite călătorilor că traficul va fi perturbat miercuri dimineața din cauza grevei.

  "Protest spontan!

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Compania Națională de Căi Ferate menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter