Actualitate

Au avut nevoie de 6 luni să alimenteze cu curent Centrul de Deşeuri. Mai miră pe cineva că investiţia nu este finalizată după 5 ani?

După ce în urmă cu o zi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj s-a lăudat că închide (pentru a câta oară?!) groapa de gunoi de la Pata Rât, marţi, Alin Tişe mai dă o veste “bombă”, de importanţă vitală, despre Centrul de Deşeuri.

La 6 luni după ce au alocat peste 150.000 de euro pentru alimentarea cu energie electrică a Centrului de Deşeuri, Consiliul Judeţean se laudă într-un comunicat de presă cu un “pas important pentru realizarea Centrului de Management al Deşeurilor”.

Potrivit documentului citat, Alin Tişe ar fi semnat marţi autorizaţia de construire necesară pentru alimentarea cu energie electrică a obiectivului de investiţii ,,Centru de management integrat al deşeurilor” (CMID), din zona Tufele Roşii a municipiului Cluj-Napoca.


“În baza autorizaţiei emise vor fi executate lucrările de alimentare cu energie electrică, respectiv instalaţia de utilizare a CMID, valoarea investiţiei ridicându-se la 625.919,67 de lei cu TVA. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de maxim două luni, contractul în acest sens urmând a fi atribuit în cadrul unei licitaţii publice ce va fi demarată în perioada imediat următoare”, se arată în documentul citat.

“Rezolvarea” de către Consiliul Judeţean a problemei alimentării cu energie electrică a CMID intervine la doar o zi după anunţul oficial făcut de forul administrativ judeţean referitor la  demararea lucrărilor de închidere a rampelor neconforme de deşeuri din Cluj-Napoca (Pata-Rât), Gherla, Turda şi Huedin, lucrări preconizate a se finaliza în mai puţin de 12 luni.


Anul trecut în luna octombrie, Consiliul Judeţean a alocat aproape 150.000 de euro pentru alimentarea cu energie electrică a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cu toate că un studiu de fezabilitate pentru această investiţie a mai fost făcut încă din iulie 2013.

Şi la acea dată, Consiliul Judeţean spunea că realizarea investiţiei era de 2 luni, iar finanţarea va fi suportată din banii Consiliului Judeţean Cluj.


În luna septembrie, Tişe anunţa că instituţia a finalizat şi atribuit contractul privind finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Câştigătorul licitaţiei este o firmă controversată, Kranz Eurocenter, patronul acesteia fiind un apropiat al democrat-liberalilor.

Alin Tişe a spus că firma Kranz Eurocenter se va ocupa doar de finalizarea primei celule, care va costa 24 milioane de euro, celula a doua fiind înlocuită cu un incinerator de deşeuri. Instituţia va încerca să atragă noi fonduri europene pentru a acoperi dezastrul precedent.


În luna august 2016, consilierii judeţeni au decis să meargă mai departe cu construirea Centrului de Deşeuri în ciuda faptului că valoarea acestuia a crescut cu peste 22 milioane de euro şi judeţul trebuie să returneze 15,5 milioane de euro cheltuieli neeligibile plus lucrări executate neconforme şi în ciuda declaraţiilor lui Tişe care s-a arătat dispus să renunţe la acest proiect pe care îl consideră “compromis în totalitate”.

CITEŞTE ŞI


Centrul de Deşeuri mai înghite peste 150.000 de euro. Pe ce se duc bani

CITEŞTE ŞI

Consilierii judeţeni consfinţesc hoţia de la Centrul de Deşeuri. Cum a ajuns o ruină să coste peste 100 milioane de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter