Actualitate

S-au inversat rolurile. Poliţiştii clujeni au ieșit în stradă să protesteze

Poliţişti din mai multe judeţe ale Transilvaniei protestează joi în faţa Prefecturii Cluj pentru neaplicarea corespunzătoare a HG 1/2017, care prevede ca salariul minim garantat în plată să fie de 1.450 de lei.

Potrivit liderului de sindicat Constantin Mandache, de la intrarea în vigoare a legii, agenţii mai tineri au primit salariul corespunzător, însă cei mai în vârstă, cu 10-20 de ani vechime, nu au primit nicio mărire de salariu. Liderul de sindicat a explicat că în alte instituţii bugetare au existat asemenea creşteri, la tot personalul, astfel că se doreşte ca şi poliţiştii să primească măririle salariale considerate oportune.

"Noi am fost la masa negocierilor la Ministerul Muncii, sindicatele din MAI, în 6 martie, şi acolo ne-au minţit că se aplică. În loc de 600 de lei salariul de referinţă rămas la nivelul anului 2009, se va schimba şi va fi 1.450. La unii dintre colegi, cei tineri, s-a aplicat această metodă, la cei mai în vârstă, cu 20 de ani vechime, nu s-a cunoscut nimic la salariu. Dacă a crescut salariul minim brut pe economie trebuie să se aplice şi poliţiştilor, ceea ce nu s-a întâmplat. În celelalte instituţii bugetare s-a aplicat, dar asta nu ne interesează pe noi, fiecare suntem cu familia sa ocupaţională. Vrem ca tuturor poliţiştilor din România să ni se aplice HG nr. 1/2017", a spus Constantin Mandache.


Potrivit acestuia, în cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, care este afiliat la Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor "Alexandru Ioan Cuza" s-au făcut unele calcule din care reiese că măririle salariale ar fi cuprinse între 800 şi 1.400 de lei, pentru agenţii cu vechime mai mare, de 10-20 de ani.

"În Poliţia Română, din decembrie 2009 nu s-a mai schimbat nimic la salariu. (...) Aşteptăm să fim chemaţi la masa tratativelor", a mai spus Mandache.


Protestul de la Cluj, unde sunt aşteptaţi, pe tot parcursul mai multor ore, să participe agenţi de poliţie din judeţele Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, va dura până la ora 16.00.

abonare newsletter